Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Καλπάζει η ανεργία στη Λάρισα με πάνω από 25.000 εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ



   Παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση του Οργανισμού διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο
Η παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει το πρωί της προσεχούς Παρασκευής 6
Ιουνίου
Όπως ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές, «πριν λίγες ημέρες η Eurostat, ανακοίνωσε ότι μειώθηκε το ποσοστό απασχόλησης στο 68,3% στην Ε.Ε το 2013 (53,2% στην Ελλάδα).
Στο Ν. Λάρισας, πάνω από 25.000 είναι οι γραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, ενώ οι πραγματικοί είναι πολύ περισσότεροι. Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή έχουν απολύσει μεγάλο μέρος του προσωπικού τους τα τελευταία χρόνια και συνεχίζονται οι απολύσεις, ενώ ο κλάδος των κατασκευών κρατάει τα πρωτεία στην ανεργία.
Είναι φανερό ότι η Ε.Ε και το σύστημα που υπηρετεί, δεν μπορεί να εξασφαλίσει, το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Και αυτό, γιατί ο σκοπός της παραγωγής στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, είναι το κέρδος των καπιταλιστών και όχι οι ανάγκες της κοινωνίας.
Οι υποσχέσεις της συγκυβέρνησης και όσων υποστηρίζουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και η Ε.Ε, θα μειώσουν δραστικά την ανεργία, με τα επιδοτούμενα προγράμματα των εργοδοτών για ολιγόμηνες προσλήψεις που ανακυκλώνουν την ανεργία, με τα 5μηνα, τα 2μηνα, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και μισθούς, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η Ε.Ε, αρνούνται να πάρουν στοιχειώδη μέτρα οικονομικής ανακούφισης των ανέργων, που βρίσκονται σε απόγνωση. Το 85% περίπου των ανέργων δεν παίρνει ούτε αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 361 ευρώ.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλεί τους ανέργους και τους εργαζόμενους να μην τρέφουν αυταπάτες, ότι θα αντιμετωπισθεί η ανεργία, απ’ αυτούς που την δημιουργούν και την αναπαράγουν (κεφάλαιο, πολιτικές Ε.Ε και κυβερνήσεων).
Η ανεργία με ένα μόνο τρόπο μπορεί να εξαλειφθεί. Με την ριζική αλλαγή του τρόπου οργάνωσης της οικονομίας, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κατανομής των προϊόντων, με μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία που θα λειτουργεί με σκοπό την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
Παλεύοντας σ’ αυτή την κατεύθυνση, η διοίκηση του ΕΚΝΛ, καλεί όλους τους ανέργους και τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και στις Λαικές Επιτροπές στις συνοικίες, να διεκδικήσουμε άμεσα:
1. Μέτρα προστασίας των ανέργων
Κάθε απολυμένος-η, οι απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, Λυκείου, όπως και οι αυτοαπασχολούμενοι που έμειναν άνεργοι και οι περιστασιακά εργαζόμενοι, να γράφονται στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και να επιδοτούνται χωρίς άλλη προϋπόθεση με το 80% του βασικού μισθού των 751 ευρώ που διεκδικούμε να επανέλθει άμεσα, για όλη την διάρκεια της ανεργίας τους. Το επίδομα ανεργίας να αυξηθεί άμεσα στα 600 €.
Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων χωρίς προϋποθέσεις.
Υπολογισμός όλου του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης μετά την άδεια.
Κατάργηση των μειωμένων αποζημιώσεων απόλυσης με προειδοποίηση και επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους τους εργαζόμενους.
Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμής δανείων για όσο κάποιος είναι άνεργος, κατάργηση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας
Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του, από το κράτος για τους ανέργους.
Μείωση 50% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑ, Φυσικού Αερίου για τους άνεργους και σε όσους δεν πληρώθηκαν δεδουλευμένα με ταυτόχρονη απαγόρευση διακοπής της σύνδεσης. Πάγωμα πληρωμής όσο αδυνατούν να πληρώσουν.
Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση των διοδίων και των φόρων για Δήμο και ΕΡΤ.
Δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Κρατική αγορά, συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους, μερικά απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, υγιεινής σε τιμές κόστους.
Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από το κράτος.
Δωρεάν παροχή των απαραίτητων σχολικών ειδών στα παιδιά ανέργων. Κάλυψη απ’ το κράτος του κόστους σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι.
2.  Μέτρα περιορισμού της ανεργίας
Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Σταμάτημα των απολύσεων.
Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας.
Μαζικές προσλήψεις στην Υγεία-Πρόνοια, Εκπαίδευση και σε άλλα έργα κοινωνικών αναγκών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών.
Να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος, από το κράτος.
Να επαναλειτουργήσει ο ΟΕΚ. Να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα, εκτός των επιδοτούμενων μέσω τραπεζών. Ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματος.
Άμεση δημοπράτηση και κατασκευή Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά. Να γίνουν εργατικές κατοικίες σε Ομορφοχώρι, Φαλάνη, Τσαριτσάνη.
Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών σε δήμους που δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες.
Κατασκευή δημόσιου κέντρου αποκατάστασης-αποθεραπείας, δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής στη Λάρισα, 4 Κ. Υγείας στη Λάρισα με ευθύνη του κράτους.
Κατασκευή σχολείων όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
Κατασκευή σπουδαστικών εστιών για το ΤΕΙ και για τους φοιτητές Ιατρικής, Βιοχημείας, κατασκευή του κτιρίου της σχολής Βιοχημείας.
Κατασκευή νέων κτιρίων του ΙΚΑ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας».
onlarissa.gr