Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΘΗΤΕΙΑ ΣΥΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 800 ΕΥΡΩ Η νέα ΜΟΜΑ θα φέρει δουλειές στη Λάρισα

 Η νέα ΜΟΜΑ θα φέρει δουλειές στη Λάρισα

Του Γιάννη Ανδρεάκη
Ελπίδες για δουλειά σε νέους που έχουν τα προσόντα και υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις φέρνει η ανασύσταση της ΜΟΜΑ και στη Λάρισα.
Πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται παράταση της στρατιωτικής θητείας για δύο χρόνια με έμμισθη σχέση και αποδοχές μόνιμου υπαξιωματικού, ήτοι 800 ευρώ καθαρά, για όσους θελήσουν να στελεχώσουν τα Κέντρα της ΜΟΜΑ που επανασυστήνονται.
Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν ένταξη στο παραπάνω εργασιακό καθεστώς τόσο των πολιτικών μηχανικών, όσο και των χειριστών μηχανημάτων, που θα ήθελαν να παρατείνουν έμμισθα τη θητεία τους.
ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΤΑ (1)Αυτή η εξέλιξη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή, καθώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ανακοινώσει σε πρόσφατη επίσκεψή του στους εδώ στρατιωτικούς σχηματισμούς πως ένα από τα Κέντρα που σχεδιάζεται να ιδρυθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα έχει την έδρα του στη Λάρισα.
Παράλληλα, είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως τα στελέχη που θα μπορούσαν να εργαστούν για δύο χρόνια στη ΜΟΜΑ ανήκουν σε επαγγελματικές κατηγορίες (π.χ. πολιτικοί μηχανικοί, χειριστές οχημάτων), οι οποίες πλήττονται από μακροχρόνια ανεργία εξαιτίας της… εξαέρωσης που παρατηρείται στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τη ΜΟΜΑ εξετάζεται η έμμισθη παράταση της στρατιωτικής θητείας και σε άλλους τομείς, καθώς με αυτόν τον τρόπο – και με δεδομένο ότι δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – μπορούν  να καλυφθούν κενά στις Ένοπλες Δυνάμεις που συνεχώς διευρύνονται λόγω και των συνεχών συνταξιοδοτήσεων.
Συνολικά, οι παραπάνω εξαγγελίες αφορούν τη διεύρυνση του θεσμού των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που έχει θεσπιστεί εδώ και δεκαετίες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Κλείνοντας, επισημαίνεται πως ο συνολικός σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επανασύσταση της ΜΟΜΑ θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ώστε αφενός να απαντηθούν τα ερωτήματα από πού θα βρεθούν τα μέσα για τη λειτουργία της νέας Μονάδας και αφετέρου ποια έργα θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει.
Ο κ. Καμμένος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις έχει δηλώσει  πως «υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από τη Ρωσία, όσο και από τις ΗΠΑ, να μας διαθέσουν μηχανήματα», ενώ αναφερόμενος στο είδος των παρεμβάσεων που θα μπορούσε να αναλάβει η νέα ΜΟΜΑ τονίζει πως θα αναλάβει έργα, των οποίων οι διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι, παρότι χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.
ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET