Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Τα «πράσινα» μυαλά της Λάρισας ταξιδεύουν

Οι μαθητές του θα είναι στον τελικό διαγωνισμό του Σαββάτου στην Αθήνα για τον 12ο Διαγωνισμό Οικολογικής Μετακίνησης (Ecomobility)

Του Κ. Γκιάστα
Ως μια από τις δέκα καλύτερες εργασίες με προτάσεις για την οικολογική μετακίνηση στις πόλεις θα λάβει μέρος, σε ειδική τελετή που θα γίνει στην Αθήνα μεθαύριο, η αντίστοιχη του 7ου Γυμνασίου Λάρισας. Οι νεαροί με τις «πράσινες» σκέψεις γύρω από ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί όλα τα αστικά κέντρα, θα περιμένουν με μεγάλη αγωνία το Σάββατο το πρωί στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου ΔΑΪΣ στο Μαρούσι καθώς εκεί θα ανακοινωθεί και ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού Ecomobility από την ειδική επιτροπή αξιολόγησης.

Οι μαθητές: Παπαβασιλείου Χριστίνα, Σωτηρούλης Ανδρέας, Σουλιώτης Κωνσταντίνος, Ρίζου Αικατερίνη, Στεργίου Ελένη-Μαρία, Τσιούρβα Αναστασία, Γουλιώνης Περικλής και Σουλιώτης Δημήτριος με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Πέτρου Δημοβέλη και Βασιλικής Χαλκιά έχοντας τη συνεχή υποστήριξη της διευθύντριας του σχολείου κ. Δομινίκης Αντωνιάδου μέσα από συνεχόμενη και σκληρή δουλειά παρήγαγαν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα και σαφώς έχουν ελπίδες για την πανελλήνια διάκριση.
«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη ζωή στη συνοικία ξεκινώντας από τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Θέσαμε στόχους πραγματικούς, αναζητήσαμε εφικτές λύσεις και αποφασιστικά επικεντρωθήκαμε στην υλοποίησή τους. Ο πρώτος στόχος μας ήταν ο ερεθισμός των νέων για την προσέγγιση περιβαλλοντικών προβλημάτων της πόλης. Αυτό πραγματοποιήθηκε με την ενημέρωση των μαθητών με διαφάνειες και βίντεο όπου παρουσιάζαμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης μας, αλλά και της γειτονιάς μας. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές των σχολείων της περιοχής. Έπειτα, ο επόμενός μας στόχος ήταν να καταφέρουμε να έρθουμε σε επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων της γειτονιάς μας, αλλά και γενικότερα της πόλης και πιστεύουμε πως αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τη δικιά μας συνοικία, αλλά και τις υπόλοιπες. Επιπλέον προτείναμε λύσεις στους φορείς με τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει στην πόλη μας και στη γειτονιά μας» εξηγούν χαρακτηριστικά στην «Ε» και συνεχίζουν μιλώντας για την εκδήλωση που έκαναν πρόσφατα: «Τελευταίος μας στόχος ήταν η ενημέρωση των κατοίκων της συνοικίας μας για την εκδήλωση στις 25 Φεβρουαρίου. Έτσι εκτυπώσαμε προσκλήσεις και τις μοιράσαμε στους μαθητές μας και τους καθηγητές του σχολείου μας. Επίσης εκτυπώσαμε αφίσες και τις κολλήσαμε στα σχολεία της περιοχής μας, στο πολιτιστικό κέντρο της συνοικίας μας, καθώς επίσης και στα καταστήματα της γειτονιάς μας.
Κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής μας αλλά κυρίως η δημοτική αρχή , πίστεψαν στο έργο μας και μας παρείχαν όλη την αναγκαία ηθική και υλική υποστήριξη που χρειαζόμασταν ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Τέλος, ανανεώσαμε την ηλεκτρονική σελίδα του σχολείου μας. Σιγά - σιγά οι στόχοι μας πραγματοποιήθηκαν και με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται, η κοινωνία ευαισθητοποιείται».
Συνολικά στην Αθήνα αναμένεται να ταξιδέψουν εκατοντάδες μαθητές, από 40 πόλεις της χώρας, για να γιορτάσουν την κορύφωση της Εκστρατείας Ecomobility 2014-15. Κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής των Βραβείων, θα τιμηθούν όλα τα Επιστημονικά Ιδρύματα και οι Οργανισμοί που συστρατεύθηκαν στη φετινή εκστρατεία, οι χορηγοί και υποστηρικτές, καθώς και ο Δήμος που είχε την καλύτερη διοργάνωση και την πιο ποιοτική και αποδοτική συνεργασία στο Πρόγραμμα. Αμέσως μετά θα απονεμηθούν τα Βραβεία σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής, από 26 πόλεις, που έλαβαν μέρος στην παράλληλη εκστρατεία FREE MOBILITY. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των βραβείων Δημιουργικότητας, που θα απονεμηθούν σε ομάδες μαθητών που παρουσίασαν τις καλύτερες δημιουργίες σε Δραματοποίηση, Τραγούδι, Ηλεκτρονική Έκφραση και Εικαστική Έκφραση.
Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ…
Διαβάζοντας από τον επίλογο της έρευνας των παιδιών αποσπάσαμε τα εξής λίγα αλλά σημαντικά: «Η ανταπόκριση που είχαμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ήταν πάνω από τις προσδοκίες μας. Έδειξε ότι όλοι επιθυμούμε το καλύτερο για την πόλη μας . Δυστυχώς όμως δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε. Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες μετακίνησης στις πόλεις μας θα βελτιωθούν όταν όλοι μάθουμε να συζητάμε και να ακούμε τις θέσεις του συνομιλητή μας. Θέληση έχουμε, η επικοινωνία απουσιάζει». Τα παιδιά μίλησαν. Οι μεγάλοι ακούν…;
eleftheria.gr