Τρίτη 7 Απριλίου 2015

«Ακριδόπληκτη» η Λάρισα

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΑΚΡΙΔΟΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΑ ΔΕΛΕΡΙΑ, ΣΤΟΝ ΒΡΥΟΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ

Τι λένε στην «Ε» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Καλφούντζος και ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου κ. Σταυρίδης

Του Κ. Γκιάστα
Στην Αγία Γραφή αναφέρονται ως η όγδοη πληγή του Φαραώ. Στη Βόρεια Αφρική έχουν οδηγήσει στην πείνα και τον αφανισμό μεγάλους πληθυσμούς. Η Μαυριτανία πριν από κάποια χρόνια απειλήθηκε από ένα γιγάντιο σμήνος που είχε καταλάβει έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας με σωστή προετοιμασία οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν κάθε κίνδυνο. Όσο πιο νωρίς προετοιμάζονται τόσο πιο άμεσα αποτελέσματα έχουν…

Πριν από μερικές ημέρες σε χέρσα σημεία των Δελερίων, του Βρυότοπου και των ορεινών σημείων του Μακρυχωρίου εντοπίστηκαν ακριδοκηλίδες και αμέσως η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισα κηρύχτηκε με απόφαση του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού ως «ακριδόπληκτη» έως την 31η Αυγούστου. Βέβαια κάτι τέτοιο αποφασίστηκε μετά από τις επισκέψεις αρμοδίων γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε διάφορες περιοχές και έπειτα από εκτίμησή τους. Σήμερα οι αρμόδιοι γεωπόνοι αναμένεται να επισκεφτούν και μέρη των Φαρσάλων για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες για ακριδοκηλίδες.
«Τις ακριδοκηλίδες τις εντοπίζουμε κυρίως σε λόφους και βουνά. Σε χέρσα εδάφη τις βρίσκουμε. Αυτές τις ημέρες μας ειδοποίησαν από τα Δελέρια και διαπιστώσαμε την ύπαρξή τους» λέει στην «Ε» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Παναγιώτης Καλφούντζος. «Είναι ένα φαινόμενο που ούτε χαρακτηρίζεται σπάνιο αλλά ούτε συμβαίνει με πολύ συχνούς ρυθμούς. Το γνωρίζουμε και προσπαθούμε να το ελέγχουμε από πολύ νωρίς δηλαδή από αυτήν την εποχή. Μόλις κάνουμε τον έλεγχο δίνουμε το φάρμακο στους εκάστοτε δήμους και έπειτα αναλαμβάνουν αυτοί. Προσπαθούμε να προλάβουμε τις καταστάσεις για να αποφύγουμε τις όποιες ζημιές» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Μέσα σε ένα τετραγωνικό μέτρο μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες αυγά. Αν τα προλάβουμε νωρίς τότε διώχνουμε τον μεγάλο κίνδυνο» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Σταυρίδης που είναι προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και συνεχίζοντας υπογραμμίζει: «Πρέπει να προλάβουμε τις εστίες και σ’ αυτό το κομμάτι παίζει ρόλο η συνεργασία μας με τους κτηνοτρόφους. Σε 15-20 μπορεί να πετάξουν και τότε το πρόβλημα υπάρχει».
Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας τονίζεται πως προέκυψε η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την έγκαιρη καταπολέμηση των ακρίδων ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες ζημιές στη γεωργία.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας θα καλύψει τις δαπάνες προμήθειας των εντομοκτόνων, ενώ από την πλευρά τους οι δήμοι και τα τοπικά διαμερίσματα όπου ενδεχομένως παρουσιαστούν προβλήματα, καλούνται να συνδράμουν στο έργο με τη συγκρότηση ειδικών συνεργείων για τον έγκαιρο εντοπισμό και καταπολέμηση των ακρίδων.
Η ΑΚΡΙΔΑ, Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΗΣ
Σύμφωνα με τη βιολογία των ακρίδων τα αυγά εναποτίθενται είτε μεμονωμένα, είτε σε ομάδες συνήθως μέσα στο έδαφος. Την άνοιξη πραγματοποιείται η εκκόλαψη των αυγών. Καθώς οι ακρίδες μεγαλώνουν και αναπτύσσονται υφίστανται εκδύσεις αλλάζοντας τη δομή και τη μορφή τους. Ο αριθμός των εκδύσεων που υφίστανται ποικίλλει ανάλογα με το είδος, αλλά σε γενικές γραμμές είναι από 4 έως 6. Αφού το άτομο περάσει από όλα τα νυμφικά στάδια φτάνει στο στάδιο του ακμαίου. Στη συνέχεια και μετά από τη σύζευξη με κάποιο αρσενικό άτομο του ίδιου είδους το θηλυκό άτομο αρχίζει να εναποθέτει αυγά στο έδαφος.
Η χρονική περίοδος που λαμβάνει χώρα η εκκόλαψη των αυγών, η νυμφική ανάπτυξη, η έξοδος και η διάρκεια ζωής των ακμαίων και η εναπόθεση των αυγών τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος των ακρίδων όπως επίσης σε σημαντικό βαθμό και από το περιβάλλον και τις κλιματικές συνθήκες. Μια πρώιμη άνοιξη επιταχύνει αυτά τα γεγονότα, ενώ αν αργήσει να έρθει έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρησή τους. Το γεωγραφικό πλάτος επίσης επηρεάζει την εμφάνιση αυτών των γεγονότων. Ένας ακόμη παράγοντας που παίζει ρόλο είναι το υψόμετρο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο είναι υπεύθυνες για την καθυστέρηση του εποχικού κύκλου τους. Οι ακρίδες διαχειμάζουν ως αυγά προστατευμένα μέσα στο χώμα. Ανάλογα με το είδος των ακρίδων, τα αυγά αυτά εκκολάπτονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
eleftheria.gr