Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Λαρισα ενας νομος μια πολη!(Τουριστικός Οδηγός)



Πρόκειται για το μεγαλύτερο νομό της Θεσσαλίας. Μεγάλες αμμουδιές, δάση, η γόνιμη πεδιάδα που διαρρέει ο Πηνειός και μνημεία του πανάρχαιου πολιτισμού και της φύσης χαρακτηρίζουν τη Λάρισα.

Ένδοξη πρωτεύουσα της Θεσσαλίας είναι η Λάρισα, μια μεγαλούπολη με ζωηρή κίνηση και ενδιαφέροντα μνημεία. Η Λάρισα έχει αξιόλογη πνευματική κίνηση και ευρύχωρες πλατείες που σφύζουν από ζωή πρωί - βράδυ. 
Στο λόφο του Αγίου Αχιλλίου βρίσκεται η Ακρόπολη και στην οδό Κύπρου θα συναντήσετε τα ερείπια Τρίκλιτης Βασιλικής. Νότια από το λόφο του Αγίου Αχιλλίου βρίσκονται η παλαιοχριστιανική Βασιλική του Φρουρίου και το Επισκοπικό Μέγαρο. Στη νότια πλαγιά του λόφου Φρούριο βρίσκεται το αρχαίο θέατρο Α' και στη γωνία των οδών Εργατικής Πρωτομαγιάς και ταγματάρχου Βελισσαρίου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο Β'.

Επισκεφθείτε τον ποταμό Πηνειό, το πάρκο Αλκαζάρ με τεχνητή λίμνη, κηποθέατρο και μνημεία της Εθνικής Αντίστασης και το αισθητικό άλσος αναψυχής με μικρό θέατρο. Απέναντι από το Αλκαζάρ βρίσκεται το μνημείο του Ιπποκράτη.
Επισκεφθείτε επίσης τα σπίτια στα Ταμπάκικα και τα παλαιά κτίρια στην περιοχή του Φρουρίου. Θα σας εντυπωσιάσει το κτιριακό συγκρότημα (παλιά αλευροβιομηχανία) Μύλος του Παππά, που φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Στη θέση Βρυσοπούλες, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Ολύμπου.

Ανάμεσα στις κυματιστές πλαγιές του Κισσάβου βρίσκεται η Αγιά που στεφανώνεται από πευκόδασος. Μια σειρά από εκκλησίες και αρχαιολογικά ευρήματα θα σας εντυπωσιάσουν, όμως, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μεταξοχώρι και την Ανατολή καθώς και την Άνω Πόλη με αλώβητο παραδοσιακό οικισμό.

Ο Αγιόκαμπος είναι παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός που στα όριά του βρίσκεται το δάσος Πολυδένδρι, από τα ωραιότερα της χώρας μας, που αποτελεί καταφύγιο αγρίων ζώων, με δρυς, οξιές, καστανιές και έλατα.

Το ιστορικό χωριό των Αμπελακίων διατηρεί εξαίρετα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Θα σας εντυπωσιάσουν τα αρχοντικά σπίτια που διατηρούνται στην περιοχή, καθώς και οι μαγευτικές τοποθεσίες γύρω από τα Αμπελάκια που προσφέρονται για περιπατητές.

Η Ελασσόνα ξεχωρίζει καθώς ακουμπάς στον Όλυμπο και εκτείνεται στην κοιλάδα του ποταμού Τιταρήσιου. Επισκεφθείτε, το Γεφύρι, το Τζαμί, το παλαιό τελωνείο, το μοναστήρι της Ολυμπιώτισσας, το Δομένικο, το Κεφαλόβρυσο με την τεχνητή λίμνη, το σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε πανσπερμία χρωμάτων και σχημάτων, το φημισμένο θέρετρο στο λιβάδι, το ψηλότερο βουνό της χώρας μας με πλούσια μυθολογική και ιστορική παράδοση, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τον Όλυμπο καθώς και το χιονοδρομικό κέντρο Ολύμπου στη θέση Βρυσοπούλες.

Η Καρίτσα και το Κόκκινο Νερό είναι χτισμένα στην παραλιακή ζώνη του νομού. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες Κόκκινο Νερό, Πλατιά Άμμος και Κουτσουπιές.
Το Καστρί Αγιάς είναι χτισμένο στους πρόποδες του Μαυροβουνίου και τα σπίτια του έχουν μπροστά τους την άπλα του κάμπου με της μηλιές και τα βαμβακοχώραφα.

Ο Πυργετός και η Ραψάνη είναι κωμοπόλεις του κάτω Ολύμπου που ξεχωρίζουν για τις εκκλησίες, τις μονές και τα αρχοντικά τους. Πολύ όμορφο είναι το χωριό Κρανιά που βρίσκεται κοντά τους. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα Νέα Μεσάγκαλα.

Καταπράσινο θέρετρο, που κοντά του βρίσκονται οι εκβολές του Πηνειού είναι το παραθαλάσσιο και παραποτάμιο χωριό Στόμιο. Η παραλία της περιοχής ενδείκνυται για κολύμπι.

Από τα γραφικότερα τοπία του κόσμου είναι τα Τέμπη, το στενό πέρασμα του Πηνειού, ανάμεσα στην Όσσα και τον Όλυμπο όπου το ποτάμι ρέει προς την εκβολή σε οργιώδη βλάστηση: αιωνόβια πλατάνια και ιτιές, πηγές με κρυστάλλινα νερά όπου η ομορφιά περισσεύει. Στα ριζά του Ολύμπου βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τη σπηλιά δίπλα και στη δυτική είσοδο των Τεμπών σώζεται ο τάφος του Χασάν Μπαμπά που θυμίζει τις θηριωδίες των Τούρκων και τις ιστορικές μάχες στα Στενά.
Φημισμένη για τα μεταξωτά, τα νήματα και τα υφαντά της είναι η Τσαριτσάνη που το ποτάμι Ξεριάς την κόβει στη μέση. Στην Τσαριτσάνη αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τους πύργους, τα αρχοντικά και τα μοναστήρια.

Χτισμένος πλάι στον παραπόταμο του Πηνειού βρίσκεται ο Τύρναβος που στην κεντρική πλατεία του έχει παλιά διατηρητέα οικήματα. Ονομαστά είναι τα σταμπωτά υφάσματα στον Τύρναβο. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της περιοχής και ειδικότερα αυτήν της Αγίας Παρασκευής, με δύο χρυσές λαμπάδες, αφιέρωμα του Βελή Πασά. Επίσης, την πηγή της Αγίας Άννας απ' όπου υδρεύεται η πόλη που είναι χώρος αναψυχής με πλούσια βλάστηση και φυσική λιμνούλα.
Εμπορικό και διοικητικό κέντρο του θεσσαλικού κάμπου είναι τα Φάρσαλα.
Στην περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε την αρχαία Φάρσαλο, το σπίτι - στρατηγείο, τις πηγές του Απήδανου, τον θολωτό τάφο, το μεγαλόπρεπο σπήλαιο του Νυμφαίου, τον λόφο Χτούρι και τις "Κυνός Κεφαλαί", δύο απόκρημνους βράχους στη θεσσαλική Πελαζιώτιδα κοντά στο χωριό Θετίδιο. Αν βρεθείτε στην περιοχή αγοράστε χαλβά φαρσάλων, ούζο Τυρνάβου, τσίπουρο από την Τσαριτσάνη, τραχανά και κεντήματα από τα Αμπελάκια και μήλα και αχλάδια από τον Αγιόκαμπο.
hotelsline.gr

Καινούρια θέση εργασίας στη Λάρισα από καινούριο site που ξεκινάει δυναμικά την παρουσία του στο χώρο των προσφορών!Δες περισσότερες πληροφορίες εδώ