Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ο καφές φέρνει... απινιδωτή στη Λάρισα


ΚΙΝΗΣΗ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ- ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

* Εγκαθιστά σήμερα στο Σταθμαρχείο του Αστικού ΚΤΕΛ στην Κεντρική πλατεία τον πρώτο από τους 4 απινιδωτές

Του Κ. Γκιάστα
Μπορεί η Λάρισα να χαρακτηρίζεται μεταξύ σοβαρού και αστείου ως η πόλη του καφέ, όμως να που η αγαπημένη συνήθεια δείχνει πως έχει εν μέρει και ανταποδοτικό χαρακτήρα και μάλιστα με κοινωνικό πρόσωπο. Αυτό γίνεται μέσω μελών και προμηθευτών του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης της πόλης ο οποίος σήμερα πρόκειται να εγκαταστήσει τον πρώτο από τους τέσσερις αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές. Μάλιστα θα συνεργαστεί στενά με τον εθελοντικό εκπαιδευτικό φορέα «Επιμόρφωση Ζωής» («Επι.Ζω.») ο οποίος από την πλευρά του προτίθεται να εκπαιδεύσει και ανθρώπους στους χώρους όπου θα τοποθετηθούν οι απινιδωτές και όχι μόνο.
Ο πρώτος απινιδωτής θα τοποθετηθεί στο Σταθμαρχείο του Αστικού ΚΤΕΛ της Κεντρικής πλατείας και με αφορμή αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλέξης Σακελλάρης τόνισε μεταξύ άλλων στην «Ε»: «Αρχικά να ζητήσουμε μια συγγνώμη από τους πολίτες καθώς αυτό έπρεπε να το κάνουμε νωρίτερα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν πάμε να αντικαταστήσουμε τους γιατρούς. Απλά θέλουμε να θωρακίσουμε το κέντρο και να προστατεύσουμε τους πολίτες όσο περισσότερο μπορούμε με τα μέσα που μπορούμε. Στόχος μας είναι να εξοπλίσουμε όσο μεγαλύτερο δίκτυο μπορούμε σε συνεργασία πάντα με την ΕΠΙ.ΖΩ. Θα επιδιώξουμε οι άλλοι τρεις απινιδωτές να μπούνε σε μέρη που λειτουργούν σε 24ωρη βάση έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες άσχημης κατάληξης κάποιου περιστατικού. Έχουμε συνεννοηθεί ήδη με το Αστικό ΚΤΕΛ και στο Σταθμαρχείο της πλατείας θα φιλοξενείται μόνιμα ο πρώτος απινιδωτής. Λειτουργεί από τις 5.45 π.μ. ως και τις 11 το βράδυ. Εκεί θα εκπαιδευτούν όσοι σταθμάρχες το επιθυμούν αλλά και όλοι όσοι ενδιαφέρονται». Όσον αφορά στον λόγο για τον οποίο αποφάσισαν κάτι τέτοιο ο κ. Σακελλάρης τονίζει πως γίνεται «στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης απέναντι στην τοπική κοινωνία».
H «Επι.Ζω.» δραστηριοποιείται τα τελευταία 2 χρόνια στη Θεσσαλία, στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και γενικότερα σε αντικείμενα παροχής Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες και απειλητικές για τη ζωή και την κοινωνία καταστάσεις. Ως αποτέλεσμα της δράσης τους είναι η παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε περισσότερους από 6000 ανθρώπους, ενώ ήδη στο Ν. Λάρισας υπάρχουν 900 περίπου εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι διασώστες – ανανήπτες στην ΚΑΡΠΑ με χρήση AED.
Όσον αφορά στην καρδιακή ανακοπή σύμφωνα με την Επι.Ζω. μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, στον δρόμο, στον χώρο εργασίας, κατά τη διάρκεια άσκησης ή άλλης στρεσογόνου δραστηριότητας. Δυστυχώς η πλειονότητά τους συμβαίνει στο σπίτι, όπου συγγενικά πρόσωπα είναι οι μόνοι μάρτυρες και οι μόνοι που έχουν την ευκαιρία να σώσουν τη ζωή του αγαπημένου τους προσώπου. Και είναι ακόμη πιο τραγικό το ότι μπορεί να χάσουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, επειδή δεν γνωρίζουμε τι να κάνουμε σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.
Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 16% - 20% των καρδιακών ανακοπών συμβαίνει σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους. Στους χώρους αυτούς, η καρδιακή ανακοπή αφορά κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας και μάλιστα χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημεία, και εκδηλώνεται συνήθως με εμφάνιση μιας θανατηφόρας, αλλά απινιδώσιμης αρρυθμίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ποσοστό επιβίωσης του θύματος από καρδιακή ανακοπή εξαρτάται άμεσα από την ετοιμότητα και τις δεξιότητες των παρισταμένων. Στην ανακοπή εκτός νοσοκομείου, εάν δεν χρησιμοποιηθεί AED, η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογική βλάβη μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο είναι μικρότερη από 1%.
Για να καταλάβουμε καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος, οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή ισοδυναμούν με 1000 θανάτους την ημέρα στην Ευρώπη. Κάθε λεπτό που περνά από την καρδιακή ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης του θύματος μειώνονται κατά 10%. Εάν η απινίδωση πραγματοποιηθεί στο πρώτο λεπτό μετά την καρδιακή ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι 90% ενώ μετά από 7 – 10 λεπτά, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται στο ελάχιστο.
eleftheria.gr