Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ
Σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους τιμών σε σούπερ μάρκετ και στη Βαρβάκειο αγορά τους οποίους πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ), αυξημένο κατά 5,23% θα είναι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα για μία πενταμελή οικογένεια το συνολικό κόστος του τραπεζιού ανέρχεται στα 104,22 ευρώ, αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά 5,18 ευρώ. Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) εμφανίζουν μεσοσταθμική ανοδική τάση, η οποία προσεγγίζει το 8,04%.

Τα κρεατικά εμφανίζονται ακριβότερα κατά 0,74% κατά μέσο όρο, αλλά ειδικά η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα.
Ιδιαίτερη αύξηση κόστους παρατηρείται και στα λαχανικά.
Ενδεικτικά αναφέρεται κατακόρυφη αύξηση σε σπανάκι (62,79%), μαρούλι (54,76%) και ραδίκι (42,68%) ενώ τη μεγαλύτερη, εντός λογικών πλαισίων, πτωτική τάση κατέγραψαν τα μήλα (-13,93%) και τα κρεμμύδια (-8,54%).
Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική υποχώρηση των τιμών περίπου κατά 7% (6,96%), με την πλέον αξιοπρόσεκτη μεταβολή να εντοπίζεται στο κόστος αγοράς αβγών (-18,47%) και βαφής (-17,97%) καθώς και του πασχαλινού τσουρεκιού (-14,04%).
Το ΙΝΕΜΥ διενήργησε έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Κατέγραψε μία αμελητέα ετήσια άνοδο σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 0,40%.
Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1 με 7 Απριλίου 2015
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ