Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Λάρισα: Παλιά ΙΧ στο «σφυρί» του ΟΔΔΥ


Ένα Opel Vectra μοντέλο ’98 μένει στα αζήτητα με τιμή εκκίνησης 1.200 ευρώ. Ένα Hundai Accent ’00 παίρνει μόλις 50 ευρώ πάνω από την αρχική του τιμή των 500 ευρώ.
Όμως ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο Fiat Ducato πετρέλαιο ’98 αν και ξεκινάει με 2.000 ευρώ, φτάνει στα 6.700. «Πήγε καλά» σχολιάζουν. Να και ένα Jeep Land Rover που το 1998 σίγουρα είχε αξία πολλών εκατομμυρίων δραχμών αλλά πουλιέται για 5.200. Κομπολογάκι στο χέρι, λίγο καφέ στο τραπέζι και ένα μολυβάκι πάνω στη λίστα των αυτοκινήτων.
Βλέμμα ανταγωνιστικό και παιχνίδι ψυχολογίας με τον… εκάστοτε αν- τίπαλο. «Έτσι είναι η δημοπρασία. Θέλει τέχνη, χρήμα και πάνω απ” όλα μυαλό για να τσεκάρεις τον απέναντι που ενδιαφέρεται για το ίδιο αμάξι» μας εξηγούν στο κέντρο διασκέδασης «Στην υγειά μας» εκεί που έγινε χθες η προφορική πλειοδοτική δημοπρασία οχημάτων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), με σκοπό να πουληθούν τα οχήματα που βρίσκονται στην αποθήκη του Τελωνείου Λάρισας. Δεκάδες οι Λαρισαίοι που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία η οποία αν μη τι άλλο μας γυρνάει σε άλλες εποχές, σαφώς και πιο ανθηρές όταν και τα αυτοκίνητα αγοράζονταν από τους πολίτες με μεγάλη ευκολία. «Τότε μας παρακαλούσαν να μας δώσουν δάνεια. Σε έπαιρναν από τις τράπεζες και σε ζάλιζαν για να σου δώσουν 5.000 ευρώ. Για πήγαινε τώρα; Σε διώχνουν. Τι να τα κάνεις τα αυτοκίνητα και τα λούσα; Γέμισαν οι μάντρες…» μας λέει εύστοχα ένας γνώστης της διαδικασίας.
Και έχει δίκιο αφού μόνο χθες 46 αυτοκίνητα γνωστών εταιριών, 3 φορτηγά για κυκλοφορία, 2 φορτηγά για διάλυση, ένα όχημα ειδικής χρήσης, αλλά και δύο ομάδες συνολικά 13 Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ) ήταν στη λίστα της δημοπρασίας. Τα περισσότερα πουλήθηκαν. Βέβαια για να συμμετάσχει κάποιος στη διαδικασία θα πρέπει να προκαταβάλει 300 ευρώ ως εγγύηση συμμετοχής. Τα οχήματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να τα ελέγξουν όλη την περασμένη εβδομάδα στην αποθήκη του τελωνείου. Οι έμπειροι παίρνουν μαζί τους και μπαταρία για να τους κάνουν έναν πιο ολοκληρωμένο έλεγχο. Αφού ο ενδιαφερόμενος πάρει δικαίωμα συμμετοχής και έχοντας μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα έχοντας φυσικά δηλώσει ΑΦΜ, ΔΟΥ και επάγγελμα ακούει την αρχική τιμή (στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο αναλογούν Φ.Π.Α. 23) και ξεκινάει την προσφορά του. Αν πλειοδοτήσει ακούει τρεις φορές την τιμή του και τότε σημαίνει πως πουλήθηκε. Αμέσως δίνει το 10% της τιμής ως προκαταβολή. Σύμφωνα με τους όρους πώλησης, ο δια- κανονισμός των οχημάτων, για τους δημοσίους εν ενεργεία υπαλλήλους, γίνεται σε 72 μηνιαίες, ισόποσες και άτοκες δόσεις, για δε τους υπόλοιπους αγοραστές, προσκομίζοντας εγγυητική επιστολή, σε 24 τριμηνιαίες, ισόποσες και άτοκες δόσεις. Οι μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να είναι κατώτερες των 60 ευρώ και οι τριμηνιαίες των 240 ευρώ. Η πρώτη δόση θα ξε- κινά 6 μήνες μετά την ημερομηνία κατακύρωσης των αποτελεσμάτων. Αν τώρα το όχημα δια- κανονιστεί τοις μετρητοίς παρέχεται έκπτωση 30% επί του συνολικού τιμήματος. Ζεστό χρήμα άλλωστε…
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ…
Μπορεί τα μηνύματα της αγοράς να είναι αρνητικά όμως η μέτρηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έδει- ξε άλλα, τουλάχιστον για τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του περσινού έτους. Συνολικά 8.424 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2015, έναντι 6.644 τον αντίστοιχο μήνα του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 26,8%. Αύξηση 16,6% είχε παρουσιάσει η κυκλοφορία για πρώτη φορά αυτοκινήτων (καινούργιων ή μεταχειρισμένων εξωτερικού) τον Φεβρουάριο του έτους 2014 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.
Εφ. Ελευθερία (Κ.Γκιάστας)