Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Iούνιος με κάλπες;

Iούνιος με κάλπες;
Σενάρια πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος διαρρέει η κυβέρνηση όσο πλησιάζει ο Ιούνιος -καταληκτικός μήνας της 4μηνης παράτασης- και δεν επέρχεται συμφωνία με τους δανειστές, με τους όρους που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι οι πρόωρες εκλογές ή το δημοψήφισμα δεν είναι η πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού. Ωστόσο, οι πλέον στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αφήνουν διάπλατα ανοικτό το ενδεχόμενο.
Τη συζήτηση, άλλωστε, άνοιξε ξανά ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος με συνέντευξή του στο «Βήμα» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου με τους δανειστές.

«Στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε… Εάν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά».
Υπέρ του δημοψηφίσματος, καίτοι από άλλη σκοπιά, έχει ταχθεί και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο «πασοκογενής» αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «το ερώτημα θα είναι τα σημεία και το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση της Αριστεράς με τους δανειστές».
Αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος άφησε υπαινιγμούς για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή δημοψήφισμα αν η διαπραγμάτευση καταλήξει σε ναυάγιο. «Εάν τελικώς οι δανειστές ακολουθήσουν μια αδιάλλακτη γραμμή επιμένοντας στο email Χαρδούβελη ή και σε χειρότερα, εκεί είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντολή να τα ψηφίσει αυτά», είπε ο κ. Χρυσόγονος.
Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του το εκλογικό σώμα σε περίπτωση που η συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές δεν είναι καλύτερη απ” όσα προβλέπονταν στο «email Χαρδούβελη». Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι, πηγαίνουμε στον λαό. Έχουμε λαϊκή εντολή για να φέρουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αν το φέρουμε, πηγαίνουμε στη Βουλή. Αν δεν το φέρουμε, θα πρέπει να αναζητηθεί λαϊκή εντολή».
Αριστερή πτέρυγα υπέρ της ρήξης
«Εάν συνεχίσουν να ζητούν “όλο το Μνημόνιο για όλα τα λεφτά”, δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Προσφυγή στον λαό με αίτημα εντολή για ρήξη» λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερή πτέρυγα, που δείχνει «ρήξη εντός ευρώ».
Εύγλωττος, άλλωστε, ήταν και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. «Συμφωνία δεν μπορεί να κλειστεί με τα νεοφιλελεύθερα νεοαποικιακά κέντρα, που κυριαρχούν στην ΕΕ και το ΔΝΤ», είπε, τονίζοντας ότι οι πιστωτές «επιθυμούν την υποταγή και την παράδοση» της χώρας.
Οχι σε εκλογές, λένε οι ρεαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ
Στην άλλη όχθη βρίσκεται η πτέρυγα των «ρεαλιστών», με πρωτοστάτη τον Δημήτρη Παπαδημούλη και την Πλατφόρμα 2010. Είναι τα στελέχη που ζητούν «γενναίο συμβιβασμό», χωρίς σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαδημούλης, άλλωστε, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για «να ακυρωθεί η επικοινωνιακή καταιγίδα των σκληροπυρηνικών του Grexit και της χρεοκοπίας και να λάβει σάρκα και οστά ο έντιμος συμβιβασμός».
Σε ενδιάμεση γραμμή βρίσκονται κυβερνητικοί παράγοντες όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, που προκρίνουν μεν τον «έντιμο συμβιβασμό», αλλά χωρίς εκπτώσεις που θα ακυρώνουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετη η αντιπολίτευση
Για «ομολογία αδιεξόδου» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, σχολιάζοντας «δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών» περί του ενδεχομένου δημοψηφίσματος.
Όπως επισημαίνει ο κ. Καραγκούνης, «το δημοψήφισμα που σκέφτονται στελέχη της κυβέρνησης θα μετατρεπόταν ουσιαστικά σε δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στο ευρώ», κάτι που «βρίσκεται έξω από την εντολή που πήρε η κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου».
«Και μόνο η σκέψη για τέτοιο δημοψήφισμα είναι ομολογία αδιεξόδου. Και αν το προχωρούσαν, θα μετέτρεπαν το αδιέξοδο σε τραγωδία», προειδοποιεί ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, προσθέτοντας ότι«θα ήταν πιο έντιμο να βγουν και να πουν ότι όλα αυτά που υποσχέθηκαν ήταν ανέφικτα».
Αντίθετο είναι και το ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαμήνυσε πως πιθανό δημοψήφισμα θα ήταν «καταστροφή άμα τη προκηρύξει του, καθώς όλοι θα θεωρήσουν διεθνώς ότι αυτό αφορά τη θέση της χώρας στο ευρώ», όπως είπε στην εκπομπή «Γιάφκα».
Οι δανειστές αντίθετοι σε πρόωρες εκλογές
Ενάντιος σε κάθε σκέψη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, τάχθηκε ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.
Μιλώντας στην Bild, ουσιαστικά απάντησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» παραδέχθηκε πως στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει η προσφυγή στις κάλπες.
Ο κ. Έντιγκερ προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν θα βρει τον δρόμο της μέσα από εκλογές. Και πρόσθεσε: «Μια τέτοια εκστρατεία θα παραλύσει τη χώρα για εβδομάδες, θα αυξήσει τις οικονομικές ανάγκες της χώρας, ενώ δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση των χωρών της Ευρωζώνης». Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί σε αυτή τη λύση για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Καμία πρόοδος
Ο Γερμανός επίτροπος εμφανίστηκε ενοχλημένος και για το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν και οι μεταρρυθμίσεις δεν παίρνουν σάρκα και οστά. «Δυστυχώς, κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τα θεσμικά όργανα της Τρόικας. Η ελληνική πλευρά δεν συνεργάζεται, ενώ οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της είναι χαμηλές».
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας: «Με τέτοια έλλειψη προόδου, είναι πολύ πιθανό στο επόμενο Eurogroup να μην έχουμε καμία συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Χωρίς μεταρρυθμίσεις και χωρίς δημοσιοποίηση των ελληνικών οικονομικών στοιχείων, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, άρα και περαιτέρω βοήθεια από τα κράτη-μέλη. Ο χρόνος για την Ελλάδα τρέχει».
Πηγή: iefimerida.gr