Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Πρωτομαγιάτικες αποδράσεις στον κάμπο


ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Ανεβαίνει σιγά-σιγά η θερμοκρασία στον θεσσαλικό κάμπο μετά από ένα δύσκολο και βροχερό χειμώνα. Ενόψει της αργίας της Πρωτομαγιάς η περιοχή του Τυρνάβου έχει να επιδείξει μοναδικούς χώρους φυσικού κάλλους, δίπλα στα αστικά κέντρα, ιδανικές για μικρές αποδράσεις...
Η περιοχή του Τυρνάβου μόλις 15 – 20 λεπτά της ώρας από την καρδιά της Λάρισας διαθέτει πανέμορφους χώρους όπου το νερό παίζει με το πράσινο δημιουργώντας μικρά οικοσυστήματα με ενδιαφέρουσα χλωρίδα αλλά και πανίδα.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Τσιόπας και τα συνεργεία του Δήμου φρόντισαν τις προηγούμενες ημέρες να είναι όλα καθαρά και στη θέση τους. Ωστόσο η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων των πολιτών.
Ας κάνουμε λοιπόν μια περιήγηση να γνωρίσουν όσοι δεν τις γνωρίζουν ή να τις θυμηθούν όσοι πρόσκαιρα ξέχασαν την ύπαρξή τους.
-Πηγές λίμνης Αργυροπουλίου – Λυγαριάς: Περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Λάρισα στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης στρίβοντας στη διασταύρωση Αργυροπουλίου και αμέσως μετά παίρνοντας το δρόμο για τη γραφική Λυγαριά μετά από δύο χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου ο επισκέπτης συναντά τις πηγές Μάτι οι οποίες τροφοδοτούν με νερό την τεχνητή λίμνη που έχει διαμορφωθεί τη δεκαετία του ΄50.
Εκεί εδώ και μερικά χρόνια ο Δήμος Τυρνάβου θέλοντας να αξιοποιήσει με παρεμβάσεις ήπιας μορφής την περιοχή δημιούργησε ένα χώρο αναψυχής με τεχνητή γέφυρα, διαδρόμους, παγκάκια.
- Φράγμα λίμνης Αργυροπουλίου – Λυγαριάς: Επίσης από τη διασταύρωση Αργυροπουλίου στη νέα εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης κατευθυνόμενοι προς Αργυροπούλι και μόλις σε ένα χιλιόμετρο μετά ο επισκέπτης θα συναντήσει ένα καταπράσινο χώρο. Θα θαυμάσει το νέο φράγμα της λίμνης με το νερό να ρέει από την υπερχείλιση, δημιουργώντας ένα ποτάμι με γάργαρο νερό το οποίο περιβάλλεται από διαφόρων ειδών θάμνους και δένδρα, κυρίως πλατάνια, δημιουργώντας ένα μοναδικό οικοσύστημα. Κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, υπάρχει χώρος πικ – νικ.
- Βρύση – Αγία Άννα: Ο πλέον αξιοποιημένος όμως χώρος, ο αγαπημένος των Τυρναβιτών, από τους προηγούμενους αιώνες ακόμα, είναι αυτός της Βρύσης Τυρνάβου, με το εκκλησάκι της Αγίας Άννας πάνω στο βράχο.
Για τους Τυρναβίτες η Βρύση Τυρνάβου, μαζί με τον Προφήτη Ηλία, θεωρούνται οι πλέον πολυσύχναστοι χώροι αναψυχής του παρελθόντος.
Μέχρι τη δεκαετία του 1970 οι πηγές ανάβλυζαν μέσα από τους βράχους του λόφου, σκεπάστηκαν με τσιμέντο ώστε να συγκεντρωθεί το νερό και να υδροδοτηθούν όλοι οι οικισμοί της περιοχής.
Σήμερα η Βρύση Τυρνάβου έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουν αναδειχθεί και οι παλιές πηγές με το «βαένι» να αναβλύζει νερό.
Φωτίζεται τη νύχτα. Επίσης υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα και ψησταριές κάτω από τα πλατάνια.
Όσοι δε επισκέπτες συνοδεύουν μικρά παιδιά καλό είναι να έχουν μαζί τους παλιό ψωμί για να ταΐσουν, τα παπάκια και τις χήνες καθώς και τα πολλά ψάρια που διαβιούν στις λίμνες.
- Το Δάσος στον Πηνειό: Το δάσος Πλατανουλίων είναι το μοναδικό παραπήνειο αυτοφυές δάσος 500 στρεμμάτων, στη θέση «Ρουμάνι» με βελανιδιές στον κάμπο και μάλιστα με ένα σπάνιο είδος βελανιδιάς το οποίο είναι είδος προς εξαφάνιση.
Από Λάρισα η διαδρομή είναι: Λάρισα – εθνική οδός προς Τύρναβο διασταύρωση αριστερά προς Δένδρα και συνέχεια προς Πλατανούλια. Συνεχίζουμε διασχίζοντας τα Πλατανούλια και στη συνέχεια οι πινακίδες του συλλόγου θα σας πάνε μέχρι το δάσος «Ρουμάνι».
Πρέπει να προσέξουμε να μην πατήσουμε τις νεόφυτες βαλανιδιές και να μην αφήσουμε τα σκουπίδια στο δάσος.
Τέλος, τώρα την Πρωτομαγιά μοναδικά τα τοπία στο Μπουγιατζί Ροδιάς, ο Άγιος Αθανάσιος και ο Άγιος Θωμάς Αμπελώνα.

ΦΩΤ.: Αγαπημένος χώρος αναψυχής των Τυρναβιτών η Βρύση