Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Αρνητική πρωτιά της Θεσσαλίας στην παιδική εργασία

Αρνητική πρωτιά της Θεσσαλίας στην παιδική εργασία
Για εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο κάθε χρόνο η ζωή περνά μακριά από τις σχολικές αίθουσες. Είναι τα παιδιά που γίνονται φθηνά εργατικά χεριά, αντί να μορφώνονται με στόχο μία καλύτερη ζωή.
Πρόκειται για φαινόμενο που συνδυάζεται με συνθήκες φτώχειας και με αδυναμία των κρατών να προστατέψουν τα παιδιά. Αν και στην Ευρώπη, το πρόβλημα είναι υπό έλεγχο, οι αριθμοί σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική είναι συγκλονιστικοί. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο 22 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εργασία, ενώ μόνο στη Λατινική Αμερική υπάρχουν 48 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται.  

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, η παιδική εργασία διαχρονικά παρουσιάζει φθίνουσα πορεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2013 το ποσοστό των εργαζόμενων παιδιών (15-18 ετών) στον αντίστοιχο συνολικό πληθυσμό των παιδιών στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρό (1,4% ή 6.430 παιδιά).  
Τα περισσότερα οικονομικά ενεργά παιδιά βρίσκονται στην Αττική (23,7%), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Θεσσαλία (13,6%). Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (12,9%) και η Στερεά Ελλάδα (9,2%). Πάντως, αναλογικά με τον πληθυσμό των παιδιών (15-18 ετών) σε κάθε Περιφέρεια τα οικονομικά ενεργά παιδιά ήταν περισσότερα στη Θεσσαλία.  Η οικονομική κρίση έχει παίξει τον ρόλο της και σε αυτόν τον τομέα…
kosmoslarissa.gr