Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Στο «κόκκινο» οι συλλήψεις οδηγών χωρίς… διπλώματα!

* Λόγω της οικονομικής κρίσης, εκτιμάται πως αρκετοί επιλέγουν να οδηγούν χωρίς να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση άδειας

Σε εκατοντάδες, ανέρχονται τελικά οι οδηγοί, που συλλαμβάνονται κατηγορούμενοι για «στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης», να οδηγούν χωρίς να διαθέτουν καν άδεια οδήγησης. Μόνο προχθές Τετάρτη, οι συλλήψεις «χτύπησαν κόκκινο» αφού, κατά τους τροχονομικούς ελέγχους που έγιναν σε όλη τη Θεσσαλία, συνελήφθησαν 32 οδηγοί επιβατικών αυτοκινήτων εκ των οποίων, 28 Θεσσαλοί και άλλοι 4 αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας.

Σε γενικές γραμμές, κατά τους «στοχευμένους» τροχονομικούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ., όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης (ΓΕΠΑΔ) Θεσσαλίας, κατά μέσο όρο συλλαμβάνονται 20 με 30 οδηγοί χωρίς δίπλωμα, μέγεθος που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του προβλήματος, άσχετα με τις πραγματικές οδηγικές ικανότητες των συλληφθέντων και χωρίς να υπολογισθούν, οι χιλιάδες (συνολικά) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που βεβαιώνονται κάθε φορά.
Αναλογικά και σε σύγκριση με τον αριθμό των οδηγών που ελέγχονται κάθε φορά σε πανθεσσαλικό επίπεδο, ο αριθμός των συλληφθέντων δεν θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλος αλλά αυτό δεν μειώνει την έκταση του προβλήματος, όχι τόσο για τις νομικές κ.α. επιπτώσεις των ίδιων όσο για τις περιπτώσεις εκείνες που θα εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα.
Το θέμα της οδήγησης χωρίς δίπλωμα, φαίνεται να διογκώνεται τα τελευταία χρόνια – αν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία – αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και ιδιοκτητών σχολών οδήγησης, αποδίδεται στην οικονομική κρίση καθώς αρκετοί είναι αυτοί που αδυνατούν να καταβάλουν περί τα 500 ευρώ περίπου, που απαιτούνται για τις 25 υποχρεωτικές ώρες εκπαίδευσης στην οδήγηση και, προτιμούν να ρισκάρουν οδηγώντας χωρίς δίπλωμα.
«ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ»
Από τις ανακοινώσεις της ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πως από τους ελέγχους που έγιναν μόνο τον τελευταίο μήνα (από τις 3 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου) έγιναν 159 συλλήψεις οδηγών, «για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης» οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, να διευκρινιστεί ξανά, είναι Θεσσαλοί ενώ μειοψηφούν οι αλλοδαποί.
Συλλήψεις οδηγών προκύπτουν παρεμπιπτόντως και σε ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. που αφορούν είτε στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τα κοντέρ βεβαίως «σπάνε» στους τροχονομικούς ελέγχους που γίνονται «με σκοπό την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας» όπως σημειώνεται από την ΕΛ.ΑΣ.
Σε έλεγχο λοιπόν που έγινε στις 3 Απριλίου συνελήφθησαν 3 οδηγοί, στις 7 Απριλίου συνελήφθησαν 17 οδηγοί, στις 10 Απριλίου 6 οδηγοί, στις 15 Απριλίου 22 οδηγοί, στις 17 Απριλίου 3 οδηγοί, στις 18 Απριλίου 1 οδηγός, στις 21 Απριλίου 27 οδηγοί, στις 22 Απριλίου 2 οδηγοί, στις 25 Απριλίου 1 οδηγός, στις 28 Απριλίου 29 οδηγοί, στις 30 Απριλίου 4 οδηγοί, την 1η Μαΐου 4 οδηγοί, στις 5 Μαΐου 9 οδηγοί και τέλος, προχθές 6 Μαΐου συνελήφθησαν 32 οδηγοί.
Μια πρόσθεση των συλληφθέντων, σε ετήσια βάση στη Θεσσαλία, πιθανότατα να είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως προς την απόδειξη των διαστάσεων του προβλήματος των «εποχούμενων απειλών» στους δρόμους.
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Στους «στοχευμένους» τροχονομικούς ελέγχους, όπως της περασμένης Τετάρτης, επιβεβαιώνεται επίσης και το οξύ αλλά και διαρκές πρόβλημα των παραβιάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Αφού από τους 2.090 πολίτες και τα 1.349 οχήματα που ελέγχθηκαν βεβαιώθηκαν 593 παραβάσεις του ΚΟΚ που δεν θα μπορούσε να είναι… διαφορετικές από τις ήδη γνωστές στους ελληνικούς δρόμους. Μία για μέθη, 73 για υπέρβαση ορίου ταχύτητας, 31 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 8 για μη χρήση προστατευτικού κράνους, 47 για στέρηση άδειας οδήγησης, 74 για στέρηση άδειας ασφαλιστηρίου συμβολαίου, 1 για στέρηση άδειας κυκλοφορίας, 11 για χρήση κινητού τηλεφώνου, 2 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 10 για ΚΤΕΟ, 1 παράβαση του ν. 3446/06 για φορτηγά αυτοκίνητα αλλά και 335 λοιπές παραβάσεις, που δεν χρήζουν ειδικότερης αναφοράς.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Δείτε τη νέα ηλεκτρική ψησταριά με αποσπώμενη σχάρα για να ψήνετε και μέσα στο σπίτι σας,που έρχεται στο χώρο σας δωρεάν με ένα τηλεφώνημα