Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Πεδία εγκατάλειψης, εστίες κινδύνου


Του Χρήστου Τερζούδη,
δημοτικού συμβούλου Λαρισαίων
Μία βόλτα σε οποιαδήποτε συνοικία της πόλης αρκεί για να κατανοήσει κανείς την υποβάθμιση που έχει υποστεί η ποιότητα ζωής των Λαρισαίων πολιτών την περίοδο που διανύουμε. Αφορμή αυτού του συμπεράσματος και του παρόντος κειμένου είναι η πρόσφατη επίσκεψή μου σε φιλικό σπίτι, όπου ακριβώς απέναντι υπήρχε παιδική χαρά. Η εικόνα πραγματικά απογοητευτική: χορτάρια παντού και διαλυμένα όργανα, σκουριασμένα και επικίνδυνα για την ασφάλεια των παιδιών. Την ίδια κατάσταση συνάντησα και σε άλλες παιδικές χαρές της πόλης διαπιστώνοντας δυστυχώς ότι η ίδια περίπου εικόνα επικρατεί παντού.
Η παιδική χαρά είναι τόπος προορισμού, σημείο αναφοράς για τη συνοικία και διασκέδασης για τα παιδιά. Επιπροσθέτως συνιστά και μία ανέξοδη λύση για τον γονέα. Με δεδομένο ότι ο Δήμος Λαρισαίων διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αριθμό παιδικών χαρών (περίπου 100), η διαχείρισή τους αποτελεί βεβαίως μια δύσκολη διαδικασία. Είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται διαρκώς, μέσω σειράς εργασιών συντήρησης, η καταλληλότητα του χώρου των παιδικών χαρών και η ομαλή και ασφαλής πρόσβαση σ' αυτούς. Σας παραθέτω την προσωπική μου εμπειρία, μιας και τη διετία 2009 – 2011 υπήρξα αρμόδιος για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των παιδικών χαρών του Δήμου. Προτεραιότητα της απελθούσας δημοτικής αρχής, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, υπήρξε η συντήρηση των παιδικών χαρών τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον χρόνο (ελαιοχρωματισμοί οργάνων, έλεγχος και συντήρηση, εξωραϊσμός χώρου και αναμόχλευση της άμμου), ενώ με σειρά επιμέρους επεμβάσεων προχωρήσαμε σταδιακά στην ποιοτική αναβάθμιση αρκετών από αυτές (Λιβαδάκι, Ν. Σμύρνη, Αγ. Νικόλαος, οδ. Βοιωτίας, πάρκο Αγ. Αντωνίου, κλπ) και στην κατασκευή νέων (Αβέρωφ, πλατεία Φιλιππούπολης, Νεάπολη, κλπ).
Είναι βεβαίως κατανοητό πως η σημερινή μειωμένη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης δημιούργησε προβλήματα και δυσχέρειες στο έργο τους, ωστόσο δεν μπορεί αυτό να αποτελεί άλλοθι για οποιαδήποτε δυσλειτουργία. Άλλωστε, η ικανότητα της διοίκησης φαίνεται στα δύσκολα και σύνθετα προβλήματα και αξιολογείται από την αποτελεσματικότητά της στην επίλυσή τους.
Θα ήταν καλό να πληροφορηθούμε από τη δημοτική αρχή σε ποιες ενέργειες προβαίνει για την ασφαλή λειτουργία των παιδικών χαρών, του κατ' εξοχήν χώρου ψυχαγωγίας των μικρών παιδιών που αποτελεί ταυτόχρονα βασικό στοιχείο και ένδειξη της ποιότητας ζωής της πόλης μας. Να μας εξηγήσει δηλαδή αν η σημερινή τυπική εικόνα εγκατάλειψης οφείλεται αποκλειστικά στην υποχρηματοδότηση ή και στην από μέρους της έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού.
eleftheria.gr