Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Η Κοιλάδα Τεμπών …πάει Αθήνα!


Στο επίκεντρο στρογγυλής τραπέζης διήμερου συνεδρίου το οποίο είναι αφιερωμένο στις Υποδομές, τις Επενδύσεις και την Ανάπτυξη θα βρεθεί η ολοκληρωμένη πρόταση ανάδειξης και αξιοποίησης της Κοιλάδας των Τεμπών. Το συνέδριο θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη 11 και 12 Μαΐου, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» της Αθήνας. Η πρόταση για τα Τέμπη θα παρουσιαστεί την Τρίτη το απόγευμα, μετά τις ομιλίες του υπ. Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκας Κατσέλη, από το δήμαρχο Τεμπών κ. Κων. Κολλάτο.

Όπως είναι γνωστό και έχει γράψει η «Ε», το κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης είναι ότι αντιμετωπίζει την Κοιλάδα των Τεμπών ως ενιαίο πάρκο, με βασικό στόχο να αποτελέσει τόπο προορισμού και όχι απλά διέλευσης.
Στο πλαίσιο αυτό η Κοιλάδα θα αναδειχθεί και αξιοποιηθεί, με σκοπό να μετατραπεί σε περιοχή επίσκεψης και ανάπτυξης δράσεων, ενώ κανείς θα μπορεί να τη διασχίσει ολόκληρη, είτε μέσα από περιπατητικά μονοπάτια, είτε χρησιμοποιώντας δρεζίνες, είτε με ποδήλατο, ακόμη δε και με ποταμόπλοιο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, προτείνεται η επανανεργοποίηση των πηγών του Πηνειού, η ανάδειξη του αρχαιολογικού τουρισμού, η ενίσχυση του θρησκευτικού ρεύματος, η προβολή του ιστορικού κεφαλαίου της περιοχής, όπως και η τόνωση των επισκέψεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σε χώρους όπως είναι της «Δρυάδος», της δριστέλλας Μαργκά κ.ά.
Προβλέπεται ακόμη η ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Σιδηροδρόμων, αλλά και οι περιβαλλοντικές δράσεις που θα αναδεικνύουν την πλούσια και μοναδική –σε ορισμένες περιπτώσεις- χλωρίδα, καθώς και πανίδα της περιοχής.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κων. Κολλάτο, η πρόταση αντιμετωπίζει την Κοιλάδα ως ένα ενιαίο πάρκο, με αρχή στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Ιτέας Τεμπών, ενδιάμεσο κόμβο το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και κατάληξη την ευρύτερη περιοχή του Πυργετού, στο ύψος του πετρογέφυρου, με προοπτική να φτάσει μέχρι το παλαιό Τελωνείο, στο Παπαπούλι της Αιγάνης.
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Κολλάτος, στόχος της δημοτικής αρχής είναι, με τη διάνοιξη των σηράγγων το 2016, να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα της περιοχής με στοχευμένες παρεμβάσεις σε σημεία όπου μπορεί να επιτευχθεί αυτό: όπως είναι η κατασκευή σταθμού του προαστιακού στην Ιτέα (στην αρχή δηλαδή του πάρκου) και η αντίστοιχη ολοκληρωμένου κόμβου (στο τέλος του, στο ύψος του Πυργετού).
«Αυτό που ονειρευόμαστε είναι να αποτελέσει η περιοχή των Τεμπών, σημείο αναφοράς και τόπος προορισμού, αντάξια της ιστορίας, της σπουδαιότητας και της φήμης, εντός και εκτός Ελλάδας και όχι απλά διέλευσης», επισημαίνει ο δήμαρχος Τεμπών.
Η παρουσίαση της πρότασης θα γίνει στο πλαίσιο ειδικού πάνελ με τίτλο «Εκσυγχρονίζοντας τις τουριστικές υποδομές, παρουσίαση νέων έργων και επενδύσεων», που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 3 μ.μ. της τρίτης 12 Μαίου, με εναρκτήριες ομιλίες του γεν. γραμματέα ΕΟΤ κ. Πάνου Λειβαδά και του διευθύνοντα συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αντ. Λεούση.
Η παρουσίαση της πρότασης για την Κοιλάδα των Τεμπών θα γίνει από τον δήμαρχο κ. Κων. Κολλάτο, με τη συνδρομή υπαλλήλων των τεχνικών Υπηρεσιών καθώς και των Μελετητών, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν – απαντήσουν σε εξειδικευμένα σημεία αυτής.
Το διήμερο συνέδριο έχει το γενικό τίτλο: «Συμβολή Υποδομών στο ΑΕΠ, Δημόσια Έργα, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, νέα έργα και επενδύσεις, χρηματοδότηση, πακέτο Γιούνκερ».

eleftheria.gr