Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Μια υπογραφή για να μπουν οι γερανοί στο Αρχαίο Θέατρο


Μια υπογραφή από τη διευθύντρια αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, αναμένεται για να ξεκινήσουν δραστικές εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Θέμα ημερών έως ελάχιστων εβδομάδων, ώστε να δοθεί εντολή στον μειοδότη εργολάβο, να βάλει άμεσα τα μηχανήματά του στον χώρο του θεάτρου, για τη μετακίνηση μεγάλων όγκων μαρμάρων. Ως γνωστόν, η... γραφειοκρατική αυτή ιστορία εκκρεμεί από πέρυσι (Ιούνιος 2014 (!), όταν έγιναν οι πρώτες ενέργειες των ανθρώπων του θεάτρου, για να δρομολογηθεί αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι των εργασιών. Κοντά είναι και το θέμα της πρόσληψης 40 περίπου συμβασιούχων, για τις ανάγκες των έργων συντήρησης.

Στο περιθώριο της δωρεάς του υπολογιστή από τον Δικηγορικό Σύλλογο, στον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής κ. Αθαν. Τζιαφάλια, προχθές, προέκυψαν και πιο «φρέσκα» νέα για το Αρχαίο Θέατρο. Το σημαντικότερο, ότι ο εργολάβος είναι υπ΄ ατμόν, σε αναμονή μιας υπογραφής. Με τον γερανό ή τους γερανούς, θα μπουν πρώτα από όλα οι κλίμακες του θεάτρου στην ακριβή θέση τους. Τα μάρμαρα είναι έτοιμα προς τοποθέτηση. Σύμφωνα και με τους επιστήμονες του θεάτρου, οι κλίμακες είναι ο σκελετός, πάνω στις οποίες «κουμπώνουν" οι μαρμάρινες κερκίδες. Μετά λοιπόν, θα ακολουθήσουν και τα εδώλια που λείπουν. Πρόκειται να σηκωθούν και αναποδογυρισμένα μάρμαρα βάρους πάνω από τόνο, τα οποία από το κάτω μέρος τους κρύβουν επιγραφές.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Θέμα χρόνου είναι επίσης και η δημοσίευση προκήρυξης για την πρόσληψη 40 περίπου συμβασιούχων που θα εργαστούν στο Αρχαίο Θέατρο.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ακόμα, φέτος το καλοκαίρι θα γίνουν εργασίες για να αμβλυνθεί το πρόβλημα με τον αισθητικά αταίριαστο τσιμεντένιο τοίχο στη δεξιά πλευρά του θεάτρου, προς τα καταστήματα της οδό Βενιζέλου. Πρόκειται να δημιουργηθεί υπαίθρια οθόνη, όπως είχε ανακοινωθεί παλιότερα, στην οποία θα προβάλλονται βίντεο σχετικά με το Αρχαίο Θέατρο. Ο ειδικός προβολέας ήδη έχει αγοραστεί.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ- ΜΕΛΕΤΕΣ
Νέες εκδόσεις αναμένονται, όχι απαραίτητα για το Αρχαίο Θέατρο, αλλά για τις αρχαιότητες του νομού Λάρισας. Μέχρι τον Ιούλιο, θα κυκλοφορήσει ο Α΄ τόμος για τον Άτραγα και από τη νέα χρονιά, ένας τόμος για την Περραιβική Τρίπολη. Στο μεταξύ, νέα κείμενα, μελέτες κλπ αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Αρχαίου Θεάτρου ( http://www.larissa-theatre.com/). Μία μελέτη αφορά τις επιγραφές στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, μια άλλη αφορά τις «Χρήσεις του πηλού στη Θεσσαλία των ιστορικών χρόνων» κι άλλη, τη «Θεσσαλική γη από την αρχαιότητα ως το Βυζάντιο». Αυτή αναφέρεται κυρίως στην αγροτική γη της Θεσσαλίας, στα ρωμαϊκά λατιφούντια, στους γαιοκτήμονες, στη θέση των ακτημόνων αγροτών (ανά τους αιώνες οι χαμένοι του παιχνιδιού).
Αυτό, που μπορεί να έχει περισσότερο ενδιαφέρον, είναι μελέτη, για τη λειτουργικότητα των αρχαίων θεάτρων και φυσικά της Λάρισας, που ίσως προσελκύσει και σχολεία. Η μελέτη, θα αναρτηθεί σε δύο εβδομάδες περίπου και θα γίνεται αναφορά στις ειδικότητες ανθρώπων, που εργάζονταν στα αρχαία θέατρα, εκτός των ηθοποιών. Όπως π. χ. ραβδούχοι, τεχνικοί και πολλοί άλλοι.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ