Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

"Βροχή" τα λουκέτα στο ν. Λάρισας

* Εμφανής η απροθυμία νέων επιχειρηματικών κινήσεων και αρνητικό το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών στο Επιμελητήριο

Σε αρνητικό πρόσημο εξακολουθεί να κινείται η επιχειρηματικότητα στο νομό Λάρισας με την πορεία της τοπικής αγοράς στο πρώτο τρίμηνο του έτους να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, καθώς από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2015 δημιουργήθηκαν 196 νέες επιχειρήσεις και διέκοψαν τη λειτουργία τους 268.
Η επενδυτική «άπνοια», ακόμη και όταν πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν στη λεγόμενη επιχειρηματικότητα ανάγκης, απόρροια του ζοφερού οικονομικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα, είναι ιδιαίτερα εμφανής και στο νομό μας καθώς το αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων, που παγιώθηκε πέρυσι, συνεχίζεται και στο α΄ τρίμηνο.    

Η γενική εικόνα που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, καταδεικνύει μια ραγδαία μείωση της επιχειρηματικότητας τόσο ως προς τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων όσο και στην αύξηση των "λουκέτων".  Η τάση μάλιστα αυτή συνεχίζεται και μάλιστα με εντατικότερους ρυθμούς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, καθώς οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις διακοπές είναι λιγότερες σε ποσοστό 27% όταν ολόκληρο το χρόνο πέρυσι το ποσοστό έφτασε το 34,2%. Συγκεκριμένα, πέρυσι από 1/1/2014 έως 31/12/2014, ιδρύθηκαν 807 επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών και έκλεισαν 1.225. Φέτος από την 1/1/2015 έως τις 31/3/2015 άνοιξαν 196 και 268 έβαλαν "λουκέτο". Θεωρείται μάλιστα δεδομένο ότι ο αριθμός των διαγραφών στο σύνολό του είναι ακόμη μεγαλύτερος στο α΄ τρίμηνο, καθώς αρκετές επιχειρήσεις διακόπτουν τη λειτουργία τους χωρίς να ενημερώνουν εγκαίρως το Επιμελητήριο.
 Πρωτίστως ανησυχητικό είναι το φαινόμενο συνέχισης της μείωσης ίδρυσης ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.) και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), εταιρείες που κατά κανόνα απασχολούν περισσότερα άτομα. Κατά το α΄ τρίμηνο του 2015 δεν ιδρύθηκε ούτε μία Ε.Π.Ε. ενώ αντιθέτως έκλεισαν και τρείς υπάρχουσες, που δραστηριοποιούνταν στους κλάδους εμπορίου, μεταποίησης και υπηρεσιών.  Όσο για τις Α.Ε., μία μόνο ιδρύθηκε και μία άλλη έβαλε λουκέτο. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός τόσο των ατομικών όσο και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), γνωστών ως εταιρειών του ενός ευρώ (καθώς δεν απαιτείται μετοχικό κεφάλαιο), μιας και στο α΄ τρίμηνο ιδρύθηκαν 15 ατομικές και 14 συνολικά ΙΚΕ, χωρίς καμία να διακόψει τη λειτουργία τους, πράγμα που σημαίνει δείχνει ότι μεγάλο μέρος των ΕΠΕ που κλείνουν μετατρέπονται σε ΙΚΕ και ατομικές. Ωστόσο η ίδια η αγορά δεν αποδίδει το φαινόμενο αυτό σε βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, αλλά στο γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η «εκκαθάριση» του επιχειρηματικού χάρτη του νομού.
Την ίδια ώρα σε αρκετά υψηλά επίπεδα διατηρούνται και τα «λουκέτα» και στους τρείς σημαντικούς κλάδους της επιχειρηματικότητας. Στον Εμπορικό κλάδο 64 επιχειρήσεις άνοιξαν  και  101 έκλεισαν. Το ισοζύγιο δηλαδή είναι αρνητικό κατά 37 επιχειρήσεις. Στον κλάδο της Μεταποίησης, 30 άνοιξαν και 62 διέκοψαν τη λειτουργία τους, συνεπώς και εδώ το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 32 επιχειρήσεις, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών 87 επιχειρήσεις άνοιξαν και 105 έβαλαν "λουκέτο",  διευρύνοντας το αρνητικό ισοζύγιο κατά 18 επιχειρήσεις αν και η γενικότερη εικόνα του κλάδου είναι λιγότερο αρνητική σε σχέση με τους άλλους δύο κλάδους, εμπορικό και μεταποίηση.
 Συμπερασματικά εντός του α΄ τριμήνου προστέθηκαν άλλα 268 "λουκέτα" στα 1.225 περσινά, ενώ την ίδια στιγμή η έναρξη νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νομό Λάρισας μοιάζει με επικίνδυνη αποστολή καθώς αδυνατεί να βρει σημείο ισορροπίας, συνεχίζοντας να καταγράφει απώλειες.
ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ
Σύμφωνα με επιχειρηματικούς φορείς δύο είναι οι λόγοι για την απροθυμία επιχειρηματικής δράσης αλλά και της ραγδαίας επιδείνωσης των λουκέτων. Πρώτον η συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και δεύτερον, η ολοένα και μεγαλύτερη επιδείνωση της ρευστότητας. Οι δύο αυτοί λόγοι καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές για την ώρα τις επενδύσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες αλλά και τις ατομικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων μέχρι τώρα ιδρύονταν, έστω και αν είχαν μικρή διάρκεια ζωής, ελλείψει ύπαρξης άλλης απασχόλησης.
ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ
Την ίδια στιγμή ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό  επιχειρήσεων και παράλληλα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, βρίσκεται στον "πάγο" καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του νέου θεσμικού πλαισίου. Σύμφωνα με τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης το θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης πρόκειται να τροποποιηθεί σημαντικά τόσο ως προς τις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου, όσο και ως προς τα βασικά σημεία καθορισμού επιλέξιμων επιχειρήσεων, δαπανών και μορφής ενίσχυσης, αλλά η καθυστέρηση που σημειώνεται δρα ανασταλτικά σε κάθε επιχειρηματικό σχεδιασμό.     


ΦΩΤ.: Άλλα 268 "λουκέτα" προστέθηκαν στα 1.225 συνολικά περσινά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Λάρισας

eleftheria.gr