Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Από τα Καρπάθια στη… Βελίκα


* «Μας ξέχασαν όμως οι ίδιοι οι Λαρισαίοι» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Νομού Λάρισας κ. Ηλίας Ευσταθίου.


Ένα νέο «target group» επέλεξαν οι επαγγελματίες των παραλίων της Λάρισας καθώς τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν να φτάνουν οργανωμένα σε γκρουπ Ρουμάνοι τουρίστες για να περάσουν ένα ηλιόλουστο δεκαήμερο. Και αν το όνομα της Ρουμανίας δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα για τους τουρίστες της, αξίζει να τονίσουμε πως το 2013 τη χώρα μας επισκέφθηκαν 230.000 Ρουμάνοι προτιμώντας κυρίως Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Θάσο και τις παραλίες της Πιερίας.
Η πορεία αυτή όμως συνεχίστηκε ανοδικά πέρυσι καθώς σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι τουριστικοί πράκτορες της Ρουμανίας, ο αριθμός των πτήσεων από Ρουμανία προς Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει, το 2014, ο πρώτος προορισμός και να ξεπεράσει την Τουρκία που κατείχε την πρώτη θέση.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των τουριστών από τη Ρουμανία ανήλθε το 2013 στους 233.500, ενώ το 2014 σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 456.000.

Την ίδια ώρα, είναι πολλοί και οι Ρουμάνοι που επιλέγουν να έρθουν στη χώρα μας οδικώς, με τη διάρκεια της διαδρομής να υπολογίζεται σε περίπου 10-12 ώρες κάτι που αγγίζει άμεσα και τον Νομό Λάρισας.
«Είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε άμεσα όχι μόνο για τους Ρουμάνους αλλά για όλους τους υπόλοιπους ξένους τουρίστες που έρχονται στα παράλια του νομού μας» υπογραμμίζει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Αγιοκάμπου - Βελίκας – Σωτηρίτσας κ. Τάκης Τζουβάρας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τουρίστες (Ρουμάνοι, Σκοπιανοί και Τσέχοι κατά κύριο λόγο) έχουν κλείσει «πακέτα» που περιλαμβάνουν διατροφή, ημιδιατροφή, όμως υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν κλείσει τίποτα παραπάνω από διαμονή, «είναι στο χέρι του κάθε επαγγελματία να μπορέσει με τις παροχές του να βοηθηθεί ο ίδιος και να βοηθήσει με τη σειρά του την ευρύτερη περιοχή».
Τα γκρουπ τουριστών αφορούν σε δεκαήμερα πακέτα και υπολογίζονται πενήντα άτομα σε κάθε ένα. Έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν ως και τα τέλη του Σεπτέμβρη.
ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ… ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ
Την αισιοδοξία του για μεγαλύτερη κίνηση σε σχέση με την περσινή σεζόν εξέφρασε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Λάρισας κ. Ηλίας Ευσταθίου, ο οποίος όμως την ίδια ώρα δεν έκρυψε και την απογοήτευσή του για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν τμήματα των παραλιών από τους ίδιους τους Λαρισαίους.
«Περιμένουμε μια καλή τουριστική σεζόν, καλύτερη τουλάχιστον από πέρυσι. Σίγουρα υπάρχει μια άνοδος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και φυσικά βασιζόμαστε στο ξένο στοιχείο. Έχει αναπτυχθεί μια καλή σχέση με τη συγκεκριμένη αγορά και συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς» τόνισε και συνέχισε αναφερόμενος στις παροχές: «Οι τιμές μας είναι λογικές και είναι στα ίδια μέτρα με πέρυσι. Αν προσέξουν όλοι οι άνθρωποι του κλάδου θα υπάρχει περιθώριο κέρδους για όλους. Καλύτερο σέρβις και προσεγμένη πολιτική είναι αυτό που χρειαζόμαστε».
Όσον αφορά για τους Έλληνες τουρίστες υπογράμμισε: «Τους έχουμε χάσει και αυτό το ξέρουμε. Δουλεύουμε με Πολωνούς που είναι ήδη εδώ και λίγους Γερμανούς», μιλώντας συγκεκριμένα για το Κόκκινο Νερό όπου δραστηριοποιείται και ο ίδιος.
«Το άσχημο όμως είναι για τους Λαρισαίους που απαρνιούνται τα παράλιά τους για τον νομό Πιερίας ή και άλλα. Τα παράλια του νομού Λάρισας μπορούν να δεχθούν πολλούς τουρίστες και όλο τον χρόνο. Όμως αυτό δεν μπορούν να το κατανοήσουν πολλοί Λαρισαίοι, τη στιγμή μάλιστα που οι επαγγελματίες των παραλίων τιμούν την πόλη της Λάρισας και τα καταστήματά της. Είναι κρίμα το 2/3 των αυτοκινήτων που περνάνε τα Τέμπη να πάνε στον Πλαταμώνα και όχι σε κάποια παραλία του νομού μας» κατέληξε.

eleftheria.gr