Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Πότε η άσκηση κάνει περισσότερο κακό παρά καλό και τελικά πόση άσκηση κάνει καλό;


 Πότε η άσκηση κάνει περισσότερο κακό παρά καλό και τελικά πόση άσκηση κάνει καλό;

Γράφει ο Σημάδης Θοδωρής Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Personal Trainer-Group Exercise Trainer
Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση έχει μόνο θετικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Ή μήπως όχι;
Και αν όχι σε ποια ποσότητα θα έπρεπε να ασκούμαστε ώστε να αποκομίσουμε το μέγιστο δυνατό που μπορεί να μας προσφέρει;
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια έρευνα στο Journal of the American College of Cardiology από Δανούς ερευνητές, μετά από μια 12χρονη έρευνα και παρατήρηση, με τα αποτελέσματα να καταλήγουν ότι όσοι κάνουν έντονες προπονήσεις (πάνω από 4 ώρες αερόβιας προπόνησης ανά εβδομάδα) υπάρχει πιθανότητα να αναστρέψουν τα θετικά οφέλη της άσκησης.
Χαρακτηριστικά δηλώνουν ότι όσοι κάνουν μεγάλες και έντονες προπονήσεις τείνουν να έχουν τις ίδιες σωματικές προσαρμογές με αυτούς που δεν έχουν ασκηθεί ποτέ στη ζωή τους. Τα αποτελέσματα βγήκαν για μέσους ανθρώπους ασχέτως αν κάποιοι είχαν καρδιακά προβλήματα, αν έπιναν αλκοόλ, αν ήταν διαβητικοί ή αν κάπνιζαν.

Βέβαια εκεί που θέλει να μας παροτρύνει η συγκεκριμένη έρευνα είναι δύο πράγματα. Πρώτον οποιαδήποτε άσκηση και κίνηση είναι καλύτερη από το τίποτα και την αδράνεια και δεύτερον η υπερβολή στην προπόνηση δεν σημαίνει πάντα ότι θα μας φέρει και μεγαλύτερα αποτελέσματα.
Για πολλοστή φορά λοιπόν το «παν μέτρον άριστον» έρχεται να βρει εφαρμογή και στην ποσότητα της άσκησης, με την διαπίστωση ότι η καλύτερη υγεία και τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται όταν υπάρχει τάση για λιγότερη παρά για περισσότερη άσκηση. Αυτό αυτομάτως μπορεί να παροτρύνει όλους εκείνους που πίστευαν οτι δεν μπορούν να τα καταφέρουν με την ποσότητα της άσκησης που συνήθως συστήνεται. Όπως ισχύει σε πάρα πολλές καταστάσεις στη ζωή μας η ποιότητα έχει σημαντικότερη θέση από την ποσότητα.
Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 150-200 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα είναι σημαντικές για την καταπολέμηση των ασθενειών και της καλύτερης καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, αλλά επίσης υπάρχουν πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι ακόμα και χαμηλότεροι στόχοι μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά, έρευνα που έγινε σε πάνω από 250.000 ενήλικες έδειξε ότι λιγότερο από 1 ώρα άσκησης την εβδομάδα μείωσε κατά 15% τους θανάτους. Επίσης μια επανεξέταση 254 άρθρων κατέληξε στο συμπέρασμα οτι 1-74 λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορεί να μειώσει 19% τον κίνδυνο θανάτου.
Τέλος ακόμα και αν υπάρχει μια σχετικά ενεργητική ζωή μπορεί να ακυρωθούν τα οφέλη της αν υπερβάλουμε στην καθιστική ζωή μας.Υπάρχουν έρευνες που μας δείχνουν οτι όσοι κάθονται πολλές ώρες, ακόμα και να γυμνάζονται, έχουν 90% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, 18% να αναπτύξουν καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνους και 24% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από διάφορες αιτίες.
Το συμπέρασμα που βγαίνει λοιπόν από όλες αυτές τις έρευνες είναι να περνάμε όσες περισσότερες ώρες μπορούμε, σταδιακά, όρθιοι, να περπατάμε σε κάθε μας ευκαιρία, να ασκούμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε χωρίς να μας γίνεται εμμονή και γενικά :
Κινούμαστε... δεν είμαστε δέντρα ...
Πηγή : diatrofi.gr