Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Έρευνα σοκ βγάζει τη Λάρισα Πρώτη σε κατανάλωση καφέ σε όλη την Ελλάδα – (video)

DSC_0014 (2)

 ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ Η ΧΩΡΑ
Αν η μέση τιμή για ένα φλιτζάνι καφέ είναι τα 4 ευρώ και ένας Λαρισαίος βγαίνει έξω για να απολαύσει τον καφέ του 3-4 φορές τη εβδομάδα, το ποσό που ξοδεύει ετήσια ανέρχεται περίπου στα 700 ευρώ, σύμφωνα μ’ έναν πρόχειρο και γρήγορο υπολογισμό. Συνεχίζοντας να μιλάμε με αριθμούς οι κάτοικοι της Λάρισας ξοδεύουν ετησίως για κατανάλωση καφέ περίπου 85 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή που πανελλαδικά το ποσό για το 2007 ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, όχι μόνο για την κατανάλωση καφέ εκτός αλλά και εντός οικίας.

Οι Λαρισαίοι πίνουν, λοιπόν, το ένα τρίτο του καφέ που καταναλώνεται στη χώρα. Και η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί κάτι το πρωτάκουστο! Αρκεί μόνο κάποιος να κάνει μια βόλτα στο κέντρο της πόλης τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων και θα συναντήσει ένα πολυάριθμο πλήθος να απολαμβάνει τον καφέ του. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός πως την ώρα που σ’ όλες τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας ο κόσμος εργάζεται στη Λάρισα πίνει καφέ.
Οι εργαζόμενοι στις κεντρικές καφετέριες υποστηρίζουν με μια δόση χιούμορ ότι καφέ 12.00-14.00 και 19.00-21.00 πίνουν όσοι έχουν από ελάχιστη έως καθόλου δουλειά. Φοιτητές που δεν έχουν ή απλά δεν πάνε στο μάθημά τους. Μαθητές που κάνουν κοπάνα ή είναι εκδρομή. Συνταξιούχοι, οι οποίοι απολαμβάνουν ξέγνοιαστοι τον καφέ τους διαβάζοντας τα νέα της ημέρας. Νοικοκυρές που κάνουν ένα διάλειμμα είτε από τα ψώνια είτε από τις δουλειές του σπιτιού. Πτυχιούχοι…
Νέοι και νέες 25-30 ετών που μόλις έχουν πάρει το πτυχίο τους και περιμένουν κάποιο διορισμό ή αναζητούν μια θέση εργασίας, παρατάσσονται μαζί με τους υπόλοιπους προσπαθώντας να «πνίξουν» την αγωνία τους για το μέλλον σ’ ένα φλιτζάνι espresso. Με τη συζήτηση, τις χειραψίες με φίλους και γνωστούς ξεχνούν για λίγο ότι ανήκουν το 22,9% των ανέργων της χώρας. Ξεγνοιασιά που διαρκεί μέχρι κάποιος γνωστός να κάνει την ερώτηση: «Από δουλεία πώς πάει;». Τότε η διάθεση για συζήτηση κόβεται και ο καφές έχει ξαφνικά πολύ πικρή γεύση.
Παρόλα αυτά την επόμενη μέρα μπορεί κανείς να τους συναντήσει στο ίδιο σημείο με την ίδια παρέα να απολαμβάνουν το καφεδάκι με τα λεφτά των γονιών τους. Λάθος επιλογή σχολής; Μικρό ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης; Θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους; Θύματα της χρηματοοικονομικής κρίσης; Όποιος και αν είναι ο λόγος, το σίγουρο είναι ότι η γενιά των 700 ευρώ πριν αποφασίσει να δουλέψει γι’ αυτά ανακαλύπτει όλους τους πιθανούς για να τα καταναλώσει.
Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλοί εργαζόμενοι που απολαμβάνουν την ίδια ώρα τον καφέ τους. Άνθρωποι που δουλεύουν το βράδυ και πίνουν ένα πρωινό καφεδάκι. Εργαζόμενοι που κάνουν ένα μικρό ή μεγάλο διάλειμμα για καφέ. Εισοδηματίες.
Όλοι δίνουν δυναμικό παρών στις κεντρικές καφετέριες της πόλης ακόμα και εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, όπως, επισημαίνει ιδιοκτήτρια κεντρικής καφετέριας «η κρίση φαίνεται το βράδυ όταν ο πελάτης σκέφτεται αν θα παραγγείλει δεύτερο ποτό».
Αλλά ο καφές δεν είναι ποτό, είναι κάτι άλλο! Πλατείες πάντα γεμάτες κόσμο ανεξαρτήτως καιρού. Η συνάντηση για καφέ, αυθόρμητη ή προσχεδιασμένη, δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να βρεθεί με φίλους, να ανταλλάξει απόψεις, να χαλαρώσει και να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματα της δουλειάς και του σπιτιού, όπως παραδέχονται, αρκετοί από τους πελάτες των κεντρικών καφέ. Και παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δήλωσαν ότι απολαμβάνουν το καφέ τους σε κάποια από τις κεντρικές καφετέριες μόνο μια φορά τη βδομάδα, αυτές δεν παύουν να είναι πάντα γεμάτες.
Η συνήθεια μάλιστα αυτή των Λαρισαίων οδήγησε στη δημιουργία ειδικού like page στο facebook με το πολύ ταιριαστό όνομα «Λάρισα: Η Πόλη Του Καφέ Και Της Διασκέδασης», ένα like page το οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή αριθμεί 10000 μέλη, αριθμός που διαρκώς αυξάνει. Στόχος του δημιουργού να δείξει ότι στην ουσία αυτό είναι η Λάρισα, μια πόλη όπου μπορεί ο καθένας ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, οικονομικής ή κοινωνικής θέσης να απολαύσει τον καφέ του με καλή παρέα.
Και παρά τις κατηγορίες των κατοίκων άλλων μεγάλων αστικών κέντρων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τους Λαρισαίους ως αργόσχολους ή ως «τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», εδώ δεν πτοείται κανείς. Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να βρίσκεται στη 13η θέση στην κατανάλωση καφέ παγκοσμίως, η Λάρισα ωστόσο διεκδικεί επάξια τα πρωτεία σε εθνικό επίπεδο και είναι πολύ περήφανη γι’ αυτό!

Λάρισα: Η Πόλη Του Καφέ ..

 
larisanew.gr