Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

10 συμβουλές για ζείτε πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι

ΥΓΕΙΑ
Πολλές φορές η ευτυχία μας και η χαρά της καθημερινότητας κρύβεται στην εφαρμογή μερικών αρχών, αλλά και στη διάθεσή μας να αναγεννήσουμε τη ζωή μας. Δείτε μερικά πράγματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κάνετε την κάθε σας ημέρα πιο χαρούμενη, πιο γεμάτη, πιο ανθρώπινη!

1. Μην βιάζεστε να κατηγορήστε και να κατακρίνετε

Οι άνθρωποι πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας. Ίσως να προσπαθούν για κάτι που είναι έξω από τις ικανότητές τους ή ίσως να ζητάτε πολλά πολύ σύντομα. Δώστε τους λίγο χρόνο ακόμα. Το να αναλάβετε εσείς, ή και εσείς, την ευθύνη όταν στραβώνουν τα πράγματα δεν είναι μαζοχισμός, αλλά πρόκληση για ενδυνάμωση, ώστε την επόμενη φορά να χειριστείτε την κατάσταση με περισσότερη εξυπνάδα, δεξιοτεχνία και συγκέντρωση. Έτσι, ενώ βελτιώνεστε και γίνεστε πιο ευφυείς, θα είστε και πιο ευτυχισμένοι, καθώς ένας εύστροφος άνθρωπος προσαρμόζεται πάντα πιο εύκολα στις καταστάσεις.

2. Μην μένετε στις εντυπώσεις

Μπορεί να έχετε εντυπωσιακά ρούχα, αυτοκίνητα, τίτλους ή επιτεύγματα, αυτά όμως είναι ‘’πράγματα’’ και σε πολλούς μπορεί να αρέσουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμπαθούν και εσάς. Βέβαια, θα μπορούσε πλασματικά να φαίνεται έτσι, αλλά αυτό οδηγεί σε επουσιώδεις σχέσεις που μακροπρόθεσμα δεν έχουν να σας προσφέρουν και πολλά.
Οι αληθινές σχέσεις με τους ανθρώπους θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Αυτές θα δημιουργηθούν όταν σταματήσετε να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε και αρχίσετε να είστε απλά ο εαυτός σας.

3. Να είστε ανοιχτόμυαλοι

Όταν φοβάστε ή είστε ανασφαλείς προσκολλάστε σε προκαταλήψεις που μπορεί να σας βλάπτουν. Η απουσία φόβου και ανασφάλειας μπορεί να μην σας κάνει αυτόματα ευτυχισμένους, αλλά σας ανοίγει το δρόμο να ξεκολλήσετε από παλιά μοτίβα σκέψης, που σας εγκλωβίζουν, και να κυνηγήσετε ή να ανακαλύψετε αυτό που πραγματικά θέλετε. Ακόμα και αν αποτύχετε, μόνο και μόνο το θάρρος της απόφασης σας θα σας γεμίσει αυτοεκτίμηση και θα σας δώσει ενέργεια να προχωρήσετε ή να ξαναπροσπαθήσετε.

4. Αφήστε τους άλλους να μιλήσουν

Το να διακόψετε κάποιον ενώ μιλάει είναι σαν να του λέτε «δεν ακούω τι λες, απλά περίμενα να αποφασίσω τι θέλω να πω εγώ». Εάν θέλετε οι άνθρωποι να σας συμπαθούν, ακούστε αυτά που έχουν να πουν. Δώστε σημασία σε αυτά και μη διστάσετε να ρωτήσετε περισσότερα, ώστε να κατανοήσετε πλήρως τι εννοούν. Οι άνθρωποι γύρω σας θα το εκτιμήσουν αυτό και εσείς θα εισπράξετε τη συμπάθειά τους.

5. Μην κάνετε τα παράπονα τρόπο ζωής

Το τι λέτε επιδρά πάνω σας, οπότε το να γκρινιάζετε σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα, όχι καλύτερα. Αν κάτι στραβώσει, μην χάνετε το χρόνο σας με διαμαρτυρίες. Ξεκινήστε την προσπάθεια να βελτιώσετε τα πράγματα, εκτός και αν θέλετε να συνεχίσετε να παραπονιέστε επ’ αόριστον. Κάντε το ίδιο με τους φίλους σας και τους συνεργάτες σας, μην είστε απλά ένας ώμος που τους στηρίζει. Οι φίλοι δεν αφήνουν τους φίλους τους να γκρινιάζουν, οι φίλοι βοηθούν τους φίλους να κάνουν τις ζωές τους καλύτερες.

6. Η κυριαρχία και ο έλεγχος δεν είναι πάντα γόνιμα

Μπορεί να είστε ο καλύτερος στον τομέα σας, αλλά και πάλι είστε ένας τροχός στην άμαξα. Το μόνο που ελέγχετε στην πραγματικότητα είναι ο εαυτός σας. Αν δυσκολεύεστε να επιβληθείτε στους άλλους, είναι επειδή έχετε αποφασίσει ότι οι στόχοι σας, τα όνειρά σας, ή και οι απόψεις σας είναι πιο σημαντικά από τα δικά τους. Η λέξη ‘’έλεγχος’’ από μόνη της σημαίνει συχνά ότι πιέζουμε, επιβάλουμε και σπαταλάμε ενέργεια συνεχώς. Τίποτα από αυτά δεν μας αφήνει να αισθανόμαστε καλά για τον εαυτό μας. Βρείτε άτομα που έχουν τους ίδιους στόχους με εσάς. Θα λειτουργήσουν με αφοσίωση, εργατικότητα και χαρά, ενώ θα ανοίξουν και νέες πόρτες σε όμοιους ανθρώπους.

7. Μην επικρίνετε

Μπορεί να είστε πιο έμπειροι, πιο μορφωμένοι και να έχετε κερδίσει πολλές μάχες. Αυτό όμως δεν σας κάνει απαραίτητα πιο έξυπνους και πιο διορατικούς. Είστε μοναδικοί στο είδος σας, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα άτομα γύρω σας. Ο καθένας είναι διαφορετικός, ούτε καλύτερος, ούτε χειρότερος, απλά διαφορετικός. Αντί να σταθείτε στις ελλείψεις κάποιου, εκτιμήστε τις διαφορές του και έτσι θα μπείτε σε μια πιο φωτεινή οπτική για τους άλλους αλλά και για τον εαυτό σας.

8. Αφήστε το κήρυγμα

Αφού κατακρίνουμε κάποιον, συνήθως αρχίζει το κήρυγμα. Μπορεί να έχετε πετύχει κάποια πράγματα και να νομίζετε ότι ξέρετε πολλά, αλλά όταν μιλάτε με τρόπο απολυταρχικό παρά συμβουλευτικό, μπορεί να σας ακούνε αλλά δεν θα δώσουν προσοχή σε αυτά που λέτε. Ίσως, όταν αργότερα το συνειδητοποιείτε, να μην είναι και η πιο ευχάριστη διαπίστωση.

9. Ξεκολλήστε από το παρελθόν

Το παρελθόν είναι πολύτιμο για να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και τα λάθη των άλλων. Μετά αφήστε το πίσω σας. Μπορεί στην πράξη να μην είναι εύκολο, αλλά παίζει μεγαλύτερο ρόλο το που εστιάζετε την προσοχή σας. Όταν συμβαίνει κάτι άσχημο, δείτε το σαν ευκαιρία να μάθετε κάτι από αυτό και, όταν κάποιος άλλος κάνει λάθος, δείτε το σαν ευκαιρία να είστε ευγενικός, να δείξετε κατανόηση ή να συγχωρέσετε. Το παρελθόν είναι μια διαδικασία εκπαίδευσης, δεν σας προσδιορίζει. Σκεφτείτε τι συνέβη, αλλά μόνο για να διασφαλίσετε ότι την επόμενη φορά θα ξέρετε τι να κάνετε.

10. Μην αφήνετε το φόβο να σας κυριεύει

Όλοι φοβόμαστε σενάρια για το τι μπορεί να γίνει ή να μην γίνει, τι μπορεί να πουν οι άλλοι για εμάς, μήπως αποτύχουμε κ.τ.λ. Έτσι, περιμένουμε να γίνουν οι συνθήκες τελείως ευνοϊκές, με τον καιρό να κυλάει, περνάνε οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια…
Έτσι απομακρυνόμαστε από αυτό θέλουμε πραγματικά.
Ξεκινήστε σήμερα να χτίζετε αυτό που θέλετε, αυτό που σχεδιάζετε, αυτό που ονειρεύεστε.
Αλλιώς χάσατε άλλη μία μέρα…
Το σήμερα είναι ότι πιο πολύτιμο έχετε!
Πηγή: ethernews.com