Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Επείγει η αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου

 
 
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα που βιώνει η τοπική αγορά, κρούουν οι έμποροι του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου Λάρισας. Με επιστολή του στην "Ε" ο πρόεδρος του κ. Ιωάννης Μότσιος και με αφορμή την αποκαρδιωτική εικόνα της συμμετοχής των εμπόρων στη γενική συνέλευση του ΕΣΛ, θέτει επί τάπητος ζητήματα άνισου ανταγωνισμού από πολυεθνικά καταστήματα σε βάρος των τοπικών, εκφράζει την πρόβλεψη πως το παζάρι θα εξακολουθεί να λειτουργεί με την ισχύουσα μορφή και καλεί τη δημοτική αρχή να αναλάβει από κοινού με τους εμπόρους, δράσεις για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.
   
 " Με αφορμή τη Γ.Σ. και "μελετώντας" τη φωτογραφία από τη συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας  είδαμε με απογοήτευση ότι ελάχιστοι έμποροι συμμετείχαν. Δυστυχώς είναι μια κατάσταση που προκαλεί απογοήτευση στις πρωτόγνωρες και δύσκολες μέρες που περνά ο εμπορικός κόσμος. Υπάρχει, όμως η εξήγηση… Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις ,τα εμπορικά κέντρα και τώρα τελευταία τα ξένα καταστήματα  λειτουργούν με άνισους και προνομιακούς όρους σε  βάρος των τοπικών εμπορικών καταστημάτων. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και παρακολουθώντας τη πορεία της αγοράς, η πρόβλεψη μας είναι ότι σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν τοπικά εμπορικά καταστήματα.  Το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς πρέπει να γεννά ίδιες υποχρεώσεις για όλους…
Όσον αφορά στην εμποροπανήγυρη της Λάρισας, η πρόβλεψη μας είναι ότι δε θα υπάρξει καμία αλλαγή, θα παραμείνει ως έχει η ίδια κατάσταση και θ' αγνοηθούν παντελώς οι διαμαρτυρίες και οι προτάσεις των εμπόρων. Άλλωστε,  όταν  μια υπόθεση παραπέμπεται κατά επανάληψη σε επιτροπές, είναι γιατί δεν υπάρχει πρόθεση για λύση. Όπως έκαναν για παράδειγμα οι υπουργοί με τις Κυριακές ή με την απελευθέρωση του ωραρίου, όταν με  γκάλοπ στον εμπορικό δρόμο της Ερμού στην Αθήνα και ρωτώντας αργόσχολες νοικοκυρές, βρήκαν το άλλοθι στο άνοιγμα όλων των Κυριακών.
Για τη νέα δημοτική αρχή που αισίως συμπληρώνει έξι μήνες να πούμε τα παράπονά μας… Κατ΄αρχήν πρέπει να βρει λύση με τους κάδους απορριμμάτων. Προσωρινές λύσεις δεν διαγράφουν το πρόβλημα. Πέραν αυτού όμως θεωρούμε ότι υποχρέωση και καθήκον της δημοτικής αρχής είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις και να προωθήσει παρεμβάσεις  από κοινού με τους εμπόρους για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ο σύλλογός μας, αναλαμβάνοντας το κόστος, έχει κάνει τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις  στη δημοτική αρχή, για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου:
* Να κατασκευάσει με μάρμαρο τις ζαρτινιέρες της Ρούσβελτ
* Να συντηρήσει τις ξύλινες ζαρντινιέρες της Κύπρου
* Να τοποθετήσει  χάρτες στις υπάρχουσες πινακίδες
* Να κατασκευάσει στις δύο εισόδους της Ερμού διάφανο καλαίσθητο σκέπαστρο
Θα περιμέναμε μια απάντηση, αλλά προς το παρόν ουδεμία…"
eleftheria.gr