Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Το παρασκήνιο μιας διεκδίκησης

Το παρασκήνιο μιας διεκδίκησης
Του Λευτέρη Παπαστεργίου
Το Πάσχα της «πολιτιστικής πρωτευουσας» ήταν αυτό που μας πέρασε, όπως πληροφορούμαι, για τον Απόστολο Καλογιάννη, ο οποίος πέρασε αρκετές ώρες μιλώντας στα τηλέφωνα, γράφοντας και σβήνοντας ιδέες και προτάσεις, στην προσπάθεια του να ταξινομήσει τις σκέψεις του και να ιεραρχήσει τις επόμενες ενέργειες της δημοτικής αρχής ενόψει του μεγάλου στόχου που τέθηκε αργοπορημενα είναι η αλήθεια.

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Με μια ομάδα στενών επιτελικών στελεχών ο Δήμαρχος Λαρισαίων προσπαθεί να κινητοποιήσει όσους περισσότερους Λαρισαίους της… διασπορά μπορεί, προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, οι οποίοι αναμένεται να παρέμβουν εκεί που χρειάζεται αλλά να αποτελέσουν και το συγκριτικό πλεονέκτηματης πόλης στην προσπάθειά της να χριστεί πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021.
Αυτός που αποτελεί τον βασικό πυλώνα στο σχέδιο του Καλογιάννη είναι ο Γιώργος Βουλγαράκης. Πρόκειται για θείο της διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου Χρύσας, πρώην συμβούλου της Μελίνας Μερκούρη όταν εκείνη μεσορανούσε στο υπουργείου Πολιτισμού, ενώ έχει διατελέσει και Αντιπρόεδρος στο Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για προσωπικότητα αναγνωρισμένου κύρους στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, ο οποίος αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στην όλη ιστορία.
Σάπκας Πάνος
Στην Λάρισα τον συντονισμό σε επίπεδο ενεργειών και προσωπικοτήτων έχει αναλάβει ο Πάνος Σάπκας, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει και τις προσωπικές του γνωριμίες στο επίπεδο αυτό, ενώ στην ομάδα φαίνεται πως θα δραστηριοποιηθεί ο γνωστός ζωγράφος Χρήστος Παπανικολάου, ηΜάρα Καρέτσου, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Κώστας Τσιάνος, ο Γιώργος Ζιάκας και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας.
ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ-ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Την όλη προσπάθεια φαίνεται πως θα στηρίξει με τον τρόπο του και ο Περιφερειάρχης ΘεσσαλίαςΚώστας Αγοραστός, η εμπερία του οποίου όμως του επιβάλλει τη διακριτικότητα, αφού γνωρίζει πως η αργοπορία σε τέτοιες περιπτώσεις αποδεικνύεται καθοριστικός αρνητικός παράγοντας. Ο ίδιος ωστόσο εμφανίζεται διατεθιμένος να «σπρώξει» την όλη υπόθεση και σε πολιτικό επίπεδο εκεί που χρειάζεται, βάζοντας λιθαράκι το οποίο μπορεί και να το βρει μπροστά του.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΕΒ (16)
Στο εσωτερικό δημοτικό παζλ την αρνητική κάθετη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης έρχεται να ισορροπήσει η σθεναρή θέση της παράταξης του Έκτορα Νασιώκα, ο οποίος φαίνεται πως έχει ασπαστεί πλήρως τον στόχο της δημοτικής αρχής, διατηρώντας επιφυλάξεις μόνο για το χρονικό διάστημα που έχει η πόλη στη διάθεσή της να καταθέσει έναν πλήρη και ουσιαστικό φάκελο υποψηφιότητας. Η παράταξη του Ντίνου Διαμάντου άσκησε δριμύτατη –για πρώτη φορά- κριτική, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται εκ των πραγμάτων στη στάση που θα κρατήσει η μείζον αντιπολίτευση, όπως αυτή εκφράζεται από την Ρένα Καραλαριώτου.
Ρένα Καραλαριώτου
«Θα στηρίξουμε την απόφαση διεκδίκησης του τίτλου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021 αν και φαίνεται ξεκάθαρα από την εισήγησή σας ότι  «σέρνεστε» σε αυτήν την  απόφαση, χωρίς να την πιστεύετε και βεβαίως  η απόφαση μας αυτή τελεί υπό αίρεση καθώς εξαρτάται από το πώς θα κινηθείτε από εδώ και πέρα», είχε σημειώσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ξεκάθαρα την πρόθεση να στηρίξει μεν, αλλά να «πυροβολίσει» δε, αν κάτι πάει στραβά.
Αυτό λοιπόν που είναι ευκρινές μέχρι στιγμής είναι πως όλη η πρωτοβουλία και ο σχεδιασμός είναι στα χέρια του Καλογιάννη. Αυτό που μένει να αποδειχθεί την πορεία είναι το αν και κατά πόσο ο στόχος»πολιτιστική πρωτεύουσα» θα αποτελέσει αφορμή για δημιουργία ή για πόλεμο…
 Έντυπη Larissanet