Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η Α’ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


«Θα σχεδιάσουμε τη Λάρισα της επόμενης 15ετίας σύμφωνα με μελέτες και όχι με βάση το

Ένα «αγνώριστο», σε σύγκριση με το σημερινό, κέντρο της πόλης «υπόσχεται» η εφαρμογή της μελέτης βιώσιμης αστικής κινητικότητας που παρουσιάσθηκε, χθες, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Λαρισαίων.
Ποδηλατόδρομοι δεκάδων χιλιομέτρων που θα συνδέουν συνοικίες και κέντρο, επέκταση πεζοδρόμων, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και ολοκλήρωση έργων στον περιφερειακό δακτύλιο αποτελούν τις προκαταρκτικές προτάσεις της εταιρίας που μελετά το θέμα της αστικής κινητικότητας, μελέτη που με τις τελικές της προτάσεις θα παραδοθεί στον Δήμο Λαρισαίων, το ερχόμενο καλοκαίρι.
Με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να υπογραμμίζει στη χθεσινή και πολύωρης διάρκειας συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, ότι «η μελέτη αυτή, όπως και οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε τη Λάρισα της επόμενης 15ετίας, σχεδιασμός που θα γίνει με βάση επιστημονικά "εργαλεία" και όχι με αποφάσεις που βασίζονται στο "πώς ξύπνησε το πρωί ο δήμαρχος". Αποφάσεις που θα λαμβάνονται μετά από διαβούλευση».
ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Επιτροπή Διαβούλευσης συνήλθε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και τη συμμετοχή 50 εκπροσώπων φορέων και πολιτών που επιλέχθηκαν μετά από κλήρωση.
Με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει εξαρχής πως «υλοποιούμε μια προγραμματική μας εξαγγελία, με συμμετοχή φορέων και πολιτών στους θεσμούς. Με τους εκπροσώπους των πολιτών να καταθέτουν απόψεις, να συμμετέχουν ενεργά στις γνωμοδοτικές διαδικασίες αλλά και σε θέματα όπως του προϋπολογισμού, μέρος του οποίου θα κατανέμεται μετά από αποφάσεις που θα λαμβάνονται μετά από διαβούλευση, στο σκέλος του τεχνικού προγράμματος για παράδειγμα.
Θέλουμε πολιτική συζήτηση, θεωρούμε σημαντική τη συμμετοχή πολιτών και φορέων» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης απευθύνοντας - επί τη ευκαιρία, κάλεσμα συμμετοχής στην πρωτοβουλία του δήμου να διεκδικήσει το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021.
ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στο πλαίσιο αυτό οι συγκοινωνιολόγοι Χρ. Ριζομυλιώτης, Δ. Τίλλης και Δ. Τσιάνος, της ανάδοχης εταιρίας (DENCO), παρουσίασαν χθες στα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης την α’ φάση της μελέτης βιώσιμης αστικής κινητικότητας η οποία απαντά στο κυκλοφοριακό, στο στενό και ευρύτερο κέντρο της Λάρισας, «μια μελέτη – σημαντικό εργαλείο για την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων» όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Καλογιάννης.
Διευκρινίζεται πως η μελέτη (εντάχθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή) θα παραδοθεί το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού προηγηθεί η διαβούλευση για την α’ φάση που παρουσιάσθηκε χθες και αφορούσε στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, στην αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και στις προκαταρκτικές προτάσεις.
Η μελέτη, μεταξύ άλλων, κατέγραψε τον κυκλοφοριακό φόρτο στις «πύλες» της πόλης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το 1/4 της κίνησης, τις ώρες αιχμής, καταγράφεται στην οδό Κοζάνης (έξοδος προς Ελασσόνα), εξέλιξη που αποδίδεται στις έδρες δημοτικών διαμερισμάτων του καλλικρατικού πλέον δήμου της Λάρισας. Τις ώρες αιχμής επίσης (8 με 9 το πρωί και 2 με 3 το μεσημέρι) ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση σε οδούς όπως η Κύπρου (900 οχήματα ανά ρεύμα) και Ηρ. Πολυτεχνείου (1000 οχήματα ανά ρεύμα) με «οδικό κορεσμό» να καταγράφεται σε διασταυρώσεις όπως η Βόλου, η Καρδίτσης, η Παπαναστασίου κ.α.
Καταγράφηκε επίσης το ήδη γνωστό πως από τις 10.000 χιλιάδες θέσεις στάθμευσης (ελεύθερης και ελεγχόμενης στάθμευσης) οι 4.700 θέσεις περίπου αφορούν σε παράνομες σταθμεύσεις, με οξύτερο το πρόβλημα σε πεζοδρόμους.
Από τα 908 ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν συμπολίτες στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εκτίμησαν ως ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό το 34% των πολιτών που κινούνται πεζή στο κέντρο ενώ απογοητευτικό χαρακτηρίσθηκε το 8% των ερωτηθέντων που απάντησε θετικά στη χρήση δημοσίων συγκοινωνιών.
Το 11% των συμπολιτών χρησιμοποιεί ποδήλατο στις μετακινήσεις του, ενώ ενθαρρυντικό κρίνεται το 50% των ερωτηθέντων που απάντησε θετικά στη χρήση ποδηλάτου στην περίπτωση που επεκταθεί το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων.
Σε ό,τι αφορά στις οδικές υποδομές η μελέτη, προτείνει την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης της οδού Κων. Καραμανλή (παλαιά εθνική Λάρισας – Θεσσαλονίκης), την κατασκευή συνδετήριας οδού μεταξύ των κόμβων Λαγού και Γεωργικής Σχολής, τη μελέτη/ κατασκευή αναβάθμισης του νότιου οδικού κλάδου (Λάρισας – Τρικάλων) και στα πρόσθετα έργα προτείνεται η σύνδεση της οδού Βόλου με τον οδό Παπανδρέου.
Προτείνεται επίσης η μετατροπή κεντρικών και συνοικιακών οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίες, η μετατροπή της Μεγ. Αλεξάνδρου (από την Κύπρου έως την Μανδηλαρά) σε δρόμο κίνησης μόνο των λεωφορείων ή σε δρόμο πλήρους πεζοδρόμησης.
Προτείνεται η μονοδρόμηση της 31ης Αυγούστου και της Αεροδρομίου έως τη Γεωργιάδου με κατεύθυνση εξόδου και η αλλαγή κατεύθυνσης των σημερινών μονόδρομων Δήμητρας και Ολύμπου.
Προτείνεται η λειτουργία κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας («έξυπνο» σύστημα κυκλοφορίας) με σηματοδότες να δίνουν προτεραιότητα σε λεωφορεία, η διαχείριση πρόσβασης πεζοδρομημένων ζωνών και η πληροφόρηση των οδηγών για κενές θέσεις στάθμευσης.
ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ
Το δεύτερο σκέλος των προκαταρκτικών προτάσεων της μελέτης αφορά στο δίκτυο ροών πεζών και ποδηλάτου που με ένα δίκτυο 50 χλμ μαζί με τους σημερινούς διάσπαρτους πεζοδρόμους, θα συνδέουν πλήρως συνοικίες και κέντρο ενώ ως χαρακτηριστικό είχε αναφερθεί νωρίτερα, το παράδειγμα της σύνδεσης του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Λάρισας, που αποτελεί πύλη εισόδου, με το κέντρο της πόλης.
Έτσι ως ποδηλατόδρομοι ή πεζόδρομοι ή ως δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, μπορούν να μετατραπούν τα τμήματα μεταξύ των οδών: Παπαναστασίου έως Γρηγορίου Ε’, Κολοκοτρώνη – Λ. Κατσώνη, Ασκληπιού, Νικηταρά – Αυξεντίου, Ιουστινιανού, Ηρ. Πολυτεχνείου (Γεωργιάδου – Νικηταρά), 31ης Αυγούστου, Γεωργιάδου (Ηρ. Πολυτεχνείου – ΚΤΕΛ) όπως και το ανάχωμα, περιμετρικά των Αμπελοκήπων.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Παράλληλα, τόνισαν οι μελετητές, θα πρέπει να υπάρξει διαχείριση της στάθμευσης με στόχο την πλήρη εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης με συστηματική και αυστηρή αστυνόμευση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλισθούν οι θέσεις στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων. Η μελέτη δίνει έμφαση και στις δημόσιες συγκοινωνίες με σειρά προτάσεων (τακτικά δρομολόγια, ελκυστικές χρεώσεις κλπ) αφού στα ερωτηματολόγια, όπως τόνισαν οι συγκοινωνιολόγοι, καταγράφεται ως καθολική η διαμαρτυρία των συμπολιτών για το ύψος του εισιτηρίου.
Όπως προαναφέρθηκε οι οριστικές προτάσεις θα περιγράφονται στη β' φάση της μελέτης.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

ΦΩΤ. 1: Η χρήση του ποδηλάτου, εφόσον ενισχυθεί το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων, αναδεικνύεται ως πρωτεύουσα επιλογή των Λαρισαίων στη μελέτη αστικής κινητικότητας. Και αυτό το στοιχείο καθορίζει και καθοδηγεί τα σχέδια και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για τη Λάρισα της επόμενης 15ετίας

ΦΩΤ. 2-3: Στις προτάσεις της μελέτης για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα αφιερώθηκε η παρθενική, χθες, συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Λαρισαίων












































































































eleftheria.gr